30 Ağustos 2016 Salı

Kanada Daha Fazla Fransızca Konuşan Göçmen İstiyor

Kanada eyaletlerinin başkanları göçmen seçiminde daha fazla yetki isterken bölgelerine daha fazla Fransızca konuşan göçmenin (Francophone) gelmesini arzu ediyorlar.
Geçtiğimiz günlerde eyalet başkanları yazılı bir duyuru yayınladılar. 13 eyalet başkanı bölgelerine daha fazla Fransızca konuşan göçmen istediklerini beyan ettiler.
Fransızca eğitimi ve dili olanlar otomatik olarak Kebek (Quebec) bölgesini hedefliyorlar. Zengin bir kültür ve geçmişe sahip olması ve dil ortaklığı gibi sebeplerle bu bölgenin Fransızca konuşanlarca arzu edilmesi makul karşılanabilir. En azından bana gelen göçmenler öyle. Fakat ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Halbuki iyi derecede Franıszca bilgisi Fransızcanın konuşulduğu yerde değil daha az konuşulduğu yerde değerlidir öyle değil mi? Mesela Ontario’da çok iyi Fransızca bilen birisi İngilizce de biliyorsa onun Fransızca bilgisi altın değerindedir. Ben bunu sırf Franzıca bilip de kendisini Kebek’e gitmek zorunda hissedenlere de söylüyorum.
Kanada’da Kebek dışında yaşayan ve bir milyona yakın büyük bir Fransızca konuşan göçmen kitlesi bulunuyor. İşte eyaletler bu sayıyı korumak ve daha da arttırmak niyetindeler.
Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) 2015 yılında ekspres giriş göçmenlik sistemi kapsamında ülkeye kabul edilen göçmenlerin yüzde 2’sinin Fransızca konuşan göçmenlerden oluştuğunu belirtti. Bu sayı göçmenlik havuzuna kayıt yaptıran tüm adayların ancak yüzde 1’ine tekabül ediyor. IRCC, ekspres giriş sistemi vasıtasıyla Kanada’ya gelecek olan Fransızca konuşan göçmen sayısını arttırmayı hedeflediğini daha önceden belirtmişti.
Kanada’nın federal göçmenlik kurumu Kebek dışına Francophone göçü arttırabilmek için 1 Haziran’da Mobilite Francophone insityatifini başlattı. Bu insiyatif kapsamında Kanadalı işverenler Fransızca konuşan ve çift dilli olan yabancı işçileri ülkeye getirebiliyorlar. Hatta federal hükümet Fransızca konuşan nitelikli göçmen alımı konusunda çeşitli ülkelerde tanıtım bile yaptı.
Mobilite Francophone bir göçmenlik programı olmamalka birlikte Fransızca konuşan kişiler için Kanada’da tecrübe kazanma ve sonrasında daimi oturum müsadesine başvurma şansı vermeye devam ediyor.
Fransa’da kariyer fuarları düzenlendi ve bu fuarlara Ontario ve New Brunswick gibi eyaletlerden katılan yazılım mühendisliği, restoran, çocuk bakım ve moda gibi alanlarda faaliyet gösteren sektör temsilcileri katılımcıları Kanada’ya çekmeye çalıştılar.
Federal hükümetin dışında Kanada’nın eyaletleri Fransıca konuşanlara özel göçmenlik programlarını başlattılar bile. Örneğin Fransızca Konuşan Nitelikli Eleman (French-speaking Skilled Worker) sınıfı Ontario’nun eyalet aday programı (OINP) kapsamında göçmen alımına başladı bile. Orta ve ileri seviyede Fransıca dil bilgisi olanlar OINP kapsamında eyaletin aday sertifikasıyla göçmenlik davetiyesi alabilirler.
Tüm eyalet aday programları (PNP’ler) Fransıca sınav (TEF) sonçlarını sunan adaylara Fransıca dil yetisine özel puan vermeye hazırlar.
Eyaletler kendilerine ayrılan göçmenlik kotalarının arttırılmasını isterken Kanada-Kebek Anlaşması’na benzer bir anlaşmanın diğer eyaletler içinde uygulanması çağrısı yapıyorlar. 1991 yılında revize edilen Kanada-Kebek Anlaşması Kebek’e kendi göçmenlerini seçebilme yetkisini vermişti. Şu an sadece Kebek bölgesi kendi göçmenini kendisi seçebiliyor fakat diğer tüm eyaletler federal hükümetin verdiği kotaya göre göçmen alabiliyorlar.
Yüksek eğitim ve İngilizce dili yetkinliğiniz dışında ayrıca iyi derecede Fransızcada biliyorsanız Kanada göçmenliğini mutlaka deneyin. Kanada’nın size sürprizi olabilir.

Murat Kandemir, 30 Ağustos 2016 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder