8 Ağustos 2016 Pazartesi

Ontario’da Cinsiyetsiz Hazırlanan Kimlik Kartları Problem Yaratıyor

Ontario’nun yeni cinsiyet hanesi olmayan sağlık kartları pasaport başvuruları açısından sıkıntı yaratıyor.
Kanada’nın Ontario Eyaleti aldığı bir kararla geçen Haziran ayından itibaren verdiği sağlık kartlarında kart sahibinin cinsiyetini belirtmemeye başladı.
Eyalet önümüzdeki aylarda benzer bir uygulamayı ehliyetler içinde başlatacak. İsteyenler cinsiyet hanesine Kadın (K) veya Erkek (E) yerine (X) ibaresi koydurabilecek.
Liberal hükümet ilgili değişikliği “trans ve diğer cinsiyet kimlikli insanlara adil, etik ve eşit davranılmasını tesis etmek” için attığı adımlar olarak açıkladı.  
Başkent Ottava, Ontario’nun kart değişimi konusunda kendileriyle istişare yapmadığını belirtti.
Ontario eyalette yaşayan sakinlerine verdiği resimli sağlık kartlarını cinsiyet hanesi olmadan düzenlemeye başladı. Bu adım bazı sorunları da beraberinde getirmeye başladı. Ottava’dan yapılan açıklama kendilerine bu konuda danışılmadığı yönündeydi.
CBC News haberinde Hamiltonlu Rachael Bestard’ın pasaport başvurusunun hikayesi yer aldı. Bayan Bestard Ekim ayında Avrupa’ya gitmek için plan yaptı ve pasaport müracatında bulundu.
Doldurduğu pasaport formuna garantör imzaları ve fotoğraflarını ekleyen Bestard, kimlik olarak vatandaşlık kimlik kartı ve gerekli olan resimli diğer bir kimlik kartı içinse ehliyeti olmadığı için eyalet sağlık kartını ekledi.
Cinsiyet hanesi olmayan yeni eyalet sağlık kartı yüzünden pasaport başvurusu reddedildi. Bu ve benzeri sorunlar artık tüm Ontariolular için yaşanacağa benzer.
Bestard, cinsiyetini belirten bir sağlık kartı edinmesi halinde kendisine pasaport verileceğinin bildirildiğini belirtti. Bestard’ın 35 dolar verip yeni bir OHIP sağlık kartı başvurusu yapması durumunda yeni kartı için 4 ila 6 hafta beklemesi gerekecek.
LGTB toplumunun sesini duyan eyaletin bu adımları hoşgörüyle karşılanırken farklı seviyelerdeki hükümetlerin bu konuda uyum içinde çalışmamaları sorun çıkaracağa benziyor. Hükümetler arası iletişim eksikliği yeni sağlık kartıyla pasaporta başvuran Ontarioluların pasaport başvurularının reddine yok açıyor.
Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) sözcüsü Lindsay Wemp CBC habere yaptığı açıklamasında Ontario hükümetinin bu girişimden dolayı kendilerine bilgi vermediklerini ifade etti.
Ontario Hükümet ve Tüketici Hizmetleri Bakanlığı sözcüsü Christine Burke Ontario’nun konuyla ilgili olara federal hükümetle işbirliği içinde olduğunu söyledi.
Sözcü federal hükümete konuyla ilgilili olarak görüşmediklerini ve fotoğraflı sağlık kartının Kanada pasaportu başvurusunda kullanıldığınan ve pasaport dairesi tarafından kabul edilen bir belge olduğundan haberdar olmadıklarını kaydetti.
Bir açıklamada da Ontario Ulaştırma Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık sözcüsü Kwok Wong Ontario ehliyetlerinde cinsiyet kısmına X işareti konulmasının Uluslararası Civil Havacılık Dairesi’nin (ICAO) makinada-okunur resmi seyahat belgeleri standartlarına uygun olduğunun altını çizdi. Wong ayrıca bazı ülkelerde belgelere cinsiyet için K ve E dışında X konduğunu da sözlerine ekledi.
Cinsiyet hanesinde X işaretli ehliyetlerin başvuranın cinsiyet ispatının zorunlu olduğu pasaport başvurularında kullanılamayacağı ortada.
Kart sahibinin cinsiyet bilgisinin olmadığı sağlık kartı ve ehliyetlerin dışında geriye pasaport başvurusu için kullanılabilecek tek kart Ontario eyalet fotoğraflı kimlik kartı.  
Kanada pasaport dairesi konuyla ilgili yeni bir adım atana kadar Kanada pasaport başvurusu yapmadan önce sunacağınız kimlik kartlarına dikkat edin. Kartlarda cinsiyetiniz mutlaka belli olsun.
Murat Kandemir, 8 Ağustos 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder