23 Ağustos 2016 Salı

Kanada Göçmenlik Rakamlarında Artış Hedefleniyor

Kanada’nın göçmenlik bakanı John McCallum bu kış kamuoyuna tanıtılacak üç yıllık göçmenlik planında Kanada iş gücü piyasasının aradığı işçi açığını kapatmak için ülkeye alınacak yıllık göçmen sayısında kaydadeğer bir artış öngörüyor.
Göçmenlik bakanı konuşmacı olarak katıldığı bazı organizasyonlarda göçmenliğin önemine değiniyor ve göçmenlik sayılarının arttırılması gerektiğini savunuyor. Göçmenlik sistemindeki tüm bariyerleri de kaldırmayı hedeflediklerini söyleyen bakan McCallum sistemin basitleştirilmesinden yana.
Kanada’nın liberal hükümeti bu yıl 2016 göçmenlik planını kamuoyuyla paylaşmış ve Kanada’nın 300.000 göçmen alacağını duyurmuştu. Bu sayı 2015 ve öncesi planında duyurulandan daha fazla göçmen olarak tarihe geçmişti.
Kanada’ya ekonomik göçmenlik programları ülkenin ihtiyacı olan yabancı nitelikli işgörenlerin ülkeye göç edebilmelerine olanak sağlıyor. Bu programlar ekspres giriş sistemi altında işlem görüyor ve bunların dışında eyalet aday programları ve Kebek nitelikli işgören sınıfı da bulunuyor.
Hükümetin özellikle artışını istediği göçmen sayısı özellike aile birleşimi ve mülteci programlarında kendini gösteriyor. Nitelikli işçi eksiğinin kapatılması konusu da gündemde.
Önceki muhafazakar parti hükümetinin yürürlüğe koyduğu ekspres giriş sistemi şimdiki liberal parti hükümetince de uygulanmaya devam ediyor.
Ocak 2015 yılında yürürlüğe konan sistemde Kanada’ya göçmen olarak gitmek isteyen adaylar belirli kriterlerden aldıkları puan ile bir havuza yerleştiriliyorlar. Her ay iki kere yapılan çekilişlerle belirli puan seviyesinden fazla puanı olan adaylar Kanada’ya göçmen olmaları için davet ediliyorlar. Havuzda olupta seçilerek davet alan adaylar Kanada’ya altı ay içinde yerleştiriliyorlar.
2015 yılında 450’lere kadar düşen seçilmek için gerekli olan minimum puan seviyesi 2016 yılında 480 civarında seyrediyor. Gerekli minimum puanın daha da düşeceği öngörülüyor.
Liberal parti hükümeti 2015 Kasım ayından beri Kanada’yı yönetiyor ve ekspres giriş sistemini daha da işler hale getirmek için çalışma yapıyor.
En çok eleştirilen konulardan birisi de kabul edilen minimum gerekli puan seviyesinin hala yüksek olması.
Trudeau hükümeti kışa doğru göçmenlik sisteminde uygulayacakları revizyonları kamuoyuna sunacak. Liberal hükümetin Kanada’nın ihtiyacını hissettiği alanlardaki kalifiye işçi açığını azaltmaya imkan verecek değişiklikleri duyurması bekleniyor.
Göçmenliğin patronu bakan McCallum’un 2016 bitmeden önce Kanada vatandaşlık yasasında ve yabancı işçi programındaki yürürlüğe girecek değişiklikleri de kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.
Murat Kandemir, 23 Temmuz 2016 

6 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Kabadata nitelikli isci olarak basvury yaomak icin iyi bir ingilizce sart mi
    Basvurumu nereye ve nasil yapabilirum. Yardimci olabilirmisiniz lutfen.
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir İngilizce sizi avantajlı yapar. Ama yoksa belki öğrenci olarak ta gidebilirsiniz. CV nizi bana atarsanız durumunuzu değerlendirebilirim.

      Sil
  3. Ingilizce seviyesi icin bir sınava tabi tutuluyormuyuz

    YanıtlaSil
  4. Murat Bey merhabalar affiniza sığınarak birşey sormak istiyorum kanadaya göçmenlik başvurusu hakkında bilgi alabilmek için mail adresinizi rica etsem. kemalkumas@hotmail.com. ilginiz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Murat Bey merhabalar affiniza sığınarak birşey sormak istiyorum kanadaya göçmenlik başvurusu hakkında bilgi alabilmek için mail adresinizi rica etsem. kemalkumas@hotmail.com. ilginiz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil