31 Ağustos 2017 Perşembe

Kanada Rekor Sayıda Süper Vize Verdi

Kanada’nın anne-baba ve diğer aile büyükleri sponsorluk göçmenlik programının (PGP) kapalı olduğu şu günlerde anne-babanızı ya da dede-ninenizi Kanada’ya getirebilmenin diğer yolu süper vizeye (super visa) başvurmak.

Süper vize alarak Kanada’ya gelenler hem 10 yıllık çok girişli vizeye sahip oluyorlar hem de sadece altı aylık oturum veren turist vizesinin aksine bir girişte iki yıla kadar Kanada’da çocuklarıyla ya da torunlarıyla birlikte kalabiliyorlar.

2011 yılında ilk uygulamaya konduğundan bu yana 100.000’e yakın süper vize verildi. Herkese açık olarak verilen bu vizelerin yüzde 40’ı Hindistan’dan gelenlere düzenlendi. En çok vize düzenlenen diğer ülkeler ise Çin, Pakistan, Filipinler ve Bangladeş gibi diğer Asya ülkeleri.

Süper vize ile PGP programı arasındaki farkları inceleyelim.

Öncelikle süper vize programının hala açık olduğunu fakat PGP programının kapalı olduğunu söyleyerek başlayalım. Süper vize başvurularında program uygunluğu vize görevlisi tarafından denetleniyor ve kriterlere uyan yabancı kişiye süper vize düzenleniyor. PGP programı ise daha çok davetiye sistemiyle çalışıyor. Programa başvuranlar içinden kabul edilen adaylar PGP başvurularını tamamlıyorlar.

İşlem süresi: Süper vizelerin en çok 8-10 hafta içinde sonuçlandırıldığı oysa PGP programında ise başvuruların daha uzun sürdüğü görülüyor. Kanada göçmenlik bakanlığının (IRCC) elinde hala tamamlanmayı bekleyen ve 2014 yılında yapılan başvurular var.

Çalışma hakkı:  Süper vize sahibi Kanada’da çalışamazken PGP ile gelenler Kanada’da rahatlıkla çalışabilirler.

Kanada’da yaşayan yakınların gelir şartı: PGP ve süper vize başvurularında Kanada’da bulunan kişiler belirli bir seviyede gelir kazandıklarını göstermek zorundalar. Süper vize için son bir yılda en düşük gelir seviyesi (LICO) miktarınca gelir kazanıldığı gösterilmek zorunda iken PGP kapsamında ise son üç sene için en az LICO + %30 tutarında gelir kazanıldığı gösterilmek zorunda.

Sağlık sigortası: Süper vize sahibi kişinin Kanada’da özel sağlık sigortası olmak zorunda. PGP ile gelenler ise devletin sağlık sigortası kapsamından yararlanıyor.

Statü: Süper vize sahibinin statüsü geçici iken PGP ile gelenin statüsü daimi göçmen olarak değerlendiriliyor.

Süper vize başvuru uygunluk kriteri:

Anne-babasını ya da diğer aile büyüklerini Kanada’ya süper vize ile getirmek isteyen Kanadalı göçmen ya da vatandaşlar aşağıdaki kriterlere uygun olmak zorundadırlar.

Aile büyüklerini Kanada’ya getirmek isteyen kişinin Kanada göçmeni ya da vatandaşı olması gerekiyor. Ayrıca minimum gerekli geliri olan kişi getirmek istediği aile bireyi için maddi destek sağlayacağını yazılı olarak tahhüt etmek zorundadır. Kanadalı göçmen ya da vatandaş kişi Kanada’ya gelecek aile büyüğü için en az bir yıllık özel sağlık sigortası satın almalıdır. Kanada’ya gelecek yabancının Kanada’ya kabul edilmesini engelleyecek tıbbi ya da kriminal bir durumu olmaması gerekiyor.


Murat Kandemir, 31 Ağustos 2017     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder