6 Şubat 2018 Salı

Kanada Anne-Baba Sponsorluğunda Gelir Seviyesini Tutturmak

Kanada vatandaşları ya da göçmenleri anne baba ya da diğer aile büyüklerine sponsor olabilmek için önceden belirlenen minimum bir gelir seviyesi gösterilmelidirler.

Bu seviye aile büyüklüğüne göre değişmekle birlikte son üç yıl için gösterilmesi gereken belirlenen minimum gelir seviyesi (MNI) + %30 fazlası olarak hesaplanmaktadır.

Peki bir sponsorun birinci sene gerekli olan gelir seviyesinden biraz az fakat ikinci ve hatta üçüncü seneki geliri gerekli olan seviyeden çok fazla olması durumunda ne olacak? Bu durumdaki bir kişi mesela anne-babasına sponsor olarak başvurabilir mi?

Kanada göçmenlik yönetmeliği Madde 133 bu konuya işaret ediyor. İlgili maddeye göre sponsorluk başvurusu görevlinin sponsor olan kişinin gerekli minimum gelir + yüzde 30 daha fazla gelire sahip olduğuna dair yeterli kanıt olduğuna inanması durumunda onaylanıyor. Yani dosyayı inceleyen görevli sponsor eden kişinin başvuru tarihinden önceki son üç yıllık vergilendirme dönemlerinin her birinde gerekli minimum gelire sahip olduğunu görmesi gerekiyor.

Yani sponsor kişinin MNI + %30 tutarındaki gelirden biraz az ya da bu gelirden daha fazla geliri olması aslında alakasız bir durum olarak görülüyor. Görünüşe göre grevlinin karar verirken bu gibi bir durumda olana karşı bir takdir yetkisi bulunmuyor.

Böyle bir durumda olan kişinin başvurusnda insani ve şevkat temellerinde (H&C) bir muafiyet istemesi daha mantıklı görünüyor.

Bir malın ya da taşınmazın satılması karşılığında ya da miras yoluyla edinilen paranın gelir olarak kabul edileceği de tam olarak net değildir. Bunlar sabit sermaye ya da duran varlık satış karı olarak değerlendirilebilir. Eğer sponsor olacak kişi başvurusunda Kanada maliyesinden (CRA) bir değerlendirme bildirimi belgesi (NOA -Notice of Assessment) sunuyorsa bu gelirler o zaman 150 nolu hanede belirtilmiş olacağı için kişinin geliri olarak sayılacaktır. Eğer sponsor bu belgeyi sunamıyorsa ya da satış ve miras vs. gibi benzer işlemleri gelir olarak göstermek istiyorsa o zaman bir vergi uzmanından destek almalıdır.

Tüm bunların dışında sponsorun şimdi daha yüksek geliri var. Muhtemel bir ret durumunda sponsorun yüksek geliri göçmenlik temyiz bürosuna (IAD) yapılan temyiz başvurusunda göz önüne alınacaktır. IAD’nin eş yetki sınırı var ve sponsorluğun önündeki yasal engelin küçük ve teknik bir engel olduğu iddiasında bile bulunabilir. Bu tek başına yetmeyeceği gibi diğer zorlayıcı temeller de sunulmalıdır.


Murat Kandemir, 06 Şubat 2018      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder