31 Ağustos 2018 Cuma

Kanada Tecrübe Sınıfında (CEC) Farklı Mesleklerde İş Tecrübesi Göstermek

Kanada tecrübe sınıfı (CEC) kapsamında göçmenlik başvurusu yapacaklar program şartlarından olan minimum iş tecrübesini gösterilmelidirler. Bugün gerekli olan iş tecrübesini gösterirken belirli bir süre içinde farklı işlerde çalışma durumunu incelemek istedik.

Kanada tecrübe sınıfından kabul edilme şartlarından birisi de Kanada’da NOC 0, A veya B beceri kodlu mesleklerden en az 12 aylık tam zamanlı (ya da ona denk yarım zamanlı) Kanada iş tecrübesi gerekliliğidir. Peki bu sürede iki ayrı NOC kodundan meslek tecrübesi olması sıkıntı yaratır mı? Yani 4 ay bir NOC kodunda ve kalan 8 ay da başka bir NOC kodlu meslek tecrübeleri CEC programı için istenen toplamda bir senelik iş tecrübesi kriterini yerine getirir mi?

Federal nitelikli işçi (FSW) programı kriterleri arasında minimum gerekli iş tecrübesinin aynı NOC kodu için kesintisiz en az 1 sene olması şartı olsa da Kanada tecrübe sınfı kategorisinde böyle bir kesintisiz iş tecrübesi şartı bulunmamaktadır. Dolayısıyla bir kişi birden fazla işi minimum iş tecrübesi için kullanabilir. Yani bir yıllık iş tecrübesinin 4 aylık kısmını başka bir NOC kodlu meslekte ve kalan 8 aylık iş tecrübesini ise farklı bir NOC kodlu meslekte gösterebilir. Tabi tüm bu meslekler NOC 0, A veya B beceri kodlu mesleklerden olmalıdır.

Zaten bu Kanada tecrübesi sınıfı şartlarında açıkça belirtilmiştir. Başvuru öncesindeki son üç yıl içinde en az bir sene iş tecrübesi bir ya da birden fazla meslekte gösterilebilir. Tabi az önce de söylediğimiz gibi gösterilecek iş tecrübeleri NOC 0, A veya B beceri kodlu mesleklerde olmalıdır.

Bu durum maalesef FSW programı için farklıdır. FSW programına başvuracak kişiler başvuru yapma öncesindeki son 10 yıl içinde devamlı bir sürette olan en az bir yıllık tam zamanlı iş tecrübesi (ya da buna denk yarım zamanlı) göstermelidirler. Yani bir yıllık iş tecrübesi sadece bir meslekte gösterilmelidir.

Murat Kandemir, 31 Ağustos 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder