17 Ağustos 2018 Cuma

Kanada’da Göçmenlik Başvuru Dosya İşlemi Artık Daha Hızlı


Kanada 31 Temmuz 2018 tarihi itibariyle çeşitli göçmenlik ve izin başvurularında işlem süresi tahmin belirtme yöntemini değiştirdi.

Bilindiği gibi Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) resmi sitesinde her bir göçmenlk başvurusu için beklenen ortalama işlem süresi belirtiliyor. Bu süreler başvurunun cinsine ve işlemi yapan ofise göre değişiklik gösteriyor. Yeni yöntemle artık daha gerçekçi tahmin süresi belirtilecek.

Eski sisteme göre bakanlığın sitesinde belirtilen tahmin süreleri bir önceki yıl yapılan ve işleme alınan başvuru süreleri baz alınarak yapılııyordu. Şimdi ise tahmin süreleri halıhazırda yapılmış ve işleme alınan ve Kanada’ya kabul edilecek göçmen sayıları temel alınarak yapılacak.

Birçok başvuruda artık bekleme süresi daha kısa.

9 Ağustos’ta bakanlığın resmi sitesinde yapılan duyuru ile özellikle daimi ikamet başvurularında işlem süresinin daha iyileştirilmesinin hedeflendiği duyuruldu.

Tüm başvuru sahipleri artık Kanada’ya yapacakları başvuruların ne kadar sürede sonuçlanacağını daha gerçekçi tahminlerle öğrenebilecekler.

Son birkaç yıldır IRCC bünyesinde eldeki dosyaların eritilmesi ve çeşitli kategorilerde yapılan başvuruların daha hızlı sonuçlandırılması için çalışmalar yapılmaktaydı.

Önceleri daimi ikamet (PR) başvurularında yapılan işlem süresi tahminleri daha çok bir önceki sene yapılan işlem süresi baz alınarak yapılmaktaydı. Artık bu uygulamadan vazgeçildi.

IRCC özellikle aile birleşimine öncelik vererek bazı başvurularda iyileştirme yapmıştı. Şimdiki hedef daha çok daimi ikamet başvurusunu daha hızlı sürede sonuçlandırmak.

31 Aralık 2017 tarihi itibariyle eş sponsorluğu biriken başvuru sayısını 75.000’den 15.000’e düşüren bakanlık ayrıca yeni tasarlanan eş sponsorluğu başvuru sistemi ile birlikte toplam işlem süresini 12 aya kadar düşürdü.

Murat Kandemir, 17 Ağustos 2018            

1 yorum: