13 Eylül 2018 Perşembe

Kanada Yine Pasaport Bebekleri Konuşuyor


Kanada’nın doğumla pasaport vermesi yeniden tartışılıyor. Muhafazakar hükümeti doğumla vatandaşlık verilmesine karşı tasarı hazırladı.  

Geçtiğimiz günlerde CBC habere konuşan eski bir göçmenlik yetkilisi pasaport hakkının yasadışı şekilde kullanıldığını ve birşeyler yapılması gerektiğini söyledi.

28 Ağustos tarihli CBC habere göre British Columbia eyaletinde bir hastanede doğan çocukların yüzde 22’sinin Kanada’da yaşamayanların çocukları olduğu yer aldı. Kanada’da çocuk doğurmak kimilerine göre yükselen bir trend olarak görülürken kimileri de bunun problem olmadığını düşünüyor.

Kanada’nın göçmenlik bakanlığı önceki genel müdürü Kanada’da çocuk doğurmanın özellikle yabancı turistler tarafından amaç dışında kullanıldığını ve bu uygulamanın tamamen yasadışı bir pratik haline geldiğini belirtti.

Kanada vatandaşlık ve göçmenlik bakanlığı eski genel müdürü Andrew Griffith geçtiğimiz ay Muhafazakar parti üyelerince sunulan ve ülkede doğanlara doğumla vatandaşlık verilmesi uygulamasını kaldırmaya yönelik tasarıyı bir sineği öldürmek için balyoz kullanılmasına benzetti.

Halifax’ta toplanan Kanada muhafazakar parti milletvekilleri doğumla vatandaşlık politikasını bitirecek bir tasarıya imza attılar. Tasarıyı destekleyen milletvekilleri her sene çok sayıda yabancının Kanada’ya bebeklerini sadece Kanada vatandaşı yapmak için geldiklerini ifade ediyorlar.

Siyasi parti üyeleri Kanada’nın vatandaşlık kanununun revzie edilmesi ve Kanada’da doğan fakat Kanadalı (ya da daimi oturum -PR- sahibi) olmayan ailelerin çocuklarının vatandaşlığının iptal edilmesi politikasının izlenmesini istiyor. Talebin şu anki hükümet açısından herhangi bir yaptırımı bulunmuyor.

Muhafazakar parti üyeleri doğumla kazaınlan vatandaşlığın turistlerce yasadışı şeklinde kullanıldığına inanıyor. Bu cocuğun vatandaş olması için yapılan bir dolandırıcılık olayı olarak görülüyor. İnsanlar Kanada’ya vize alarak geliyorlar ve çocuklarını burada doğurarak onları vatandaş yapıyorlar.

Newfoundland and Labrador eyaleti milletvekillerince başlatılan bu değişiklik talebini destekleyenler var.

Kanada aynı ABD gibi anne-babasının göçmenlik statüsüne bakılmaksızın ülkede doğan her bebeğe vatandaşlık hakkı veriyor.

Tabi bunun bazı muafiyetleri var. Kanada’da çalışan yabancı diplomatların çocukları bu kapsamın dışında bulunuyor.

Kanada istatistik bürosu rakamlarına göre 2016 yılında Kanada’da anne ya da babası vatandaş ya da PR sahibi olmayan sadece 313 bebek dünyaya geldi. Aynı sene içinde doğan çocuk sayısı ise 383.315 olarak kayda geçti.

Fakat başka bazı bilgiler de bunun yükselen bir trend olduğunu düşündürüyor. British Columbia eyaletindeki Richmond Hastanesinde 2016 yılında doğan çocukların yüzde 17.2’si (toplam 383 bebek) turistlerin çocukları olduğu ortaya çıktı.

Yine CBC haberin Vancouver Sağlık Ofisinden aldığı istatistiklere göre geçen sene ise bu rakam 469 bebekle yüzde 22.2’ye çıktı. Ofise göre bu çocukları çoğunluğu Çin vatandaşları.

Kanada’nın önceki muhafazakar hükümeti başbakanı Jason Kenney’de benzer bir politika değişikliği düşünmüştü.

BC bölgesinde pasaport bebek sayısında artış görünmesine rağmen tüm Kanada’daki rakamların o kadar yüksek olmadığı çeşitli kişi ve kuruluşlarca dile getiriliyor. Bu yüzden küçük bir problem için büyük bir politika değişikliğinin milyonlarca Kanadalıyı etkiliyeceği belirtiliyor.

Hatta bu konuda yapılacak bir düzenlemenin turizmi bile etkileceği iddia ediliyor.

Anlaşılan pasaport bebekler konusu daha çok konuşulmaya devam edecek.

Mura Kandemir, 13 Eylül 2018  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder