28 Eylül 2018 Cuma

Prince Edward Island Eyaleti Girişimci Kategorisini Kapattı


Kanada’nın atlantik eyaletlerinden olan Prince Edward Island (PEI) eyaleti 20 Eylül’de yaptığı çekiliş sonrasında girişimci kategorisini bir süreliğine kapattığını duyurdu. Son dönemlerde PEI eyaletinde girişimci kategorisi hakkında kamu oyunda çeşitli haberler çıkmış ve tartışmalara sebep olmuştu.

PEI eyaleti kendi eyalet aday göçmenlik programı kapsamında işletilen ekspres giriş, işgücü etki ve işveren etki kategorilerinden yeni göçmen adayları seçerek davetiye gönderdi.

Eyaletin resmi göçmenlik ofisi toplamda 116 kişiye göçmenlik davetiyesi düzenlemiş oldu.

İşveren kategorisinde minimum kabul puanı 152 olarak belirlenirken işgücü etki ve ekspres giriş kategorilerinde belirlenen minimum kabul puanı açıklanmadı.

PEI’nin ekspres giriş kategorisinden değerlendirilmek isteyen ekspres giriş göçmen adayları eyaletin göçmenlik sisteminde profil oluşturmaları gerekiyor. Profiller inceleniyor ve yaş, dil, eğitim, iş tecrübesi, iş ve uyum gibi kriterlerden puan veriliyor.

PEI’nin ekspres giriş kategorisinden davet alan kişi başvurusunu tamamladıktan sonra eyaletçe aday gösteriliyor ve kendisine eyalet aday sertifikası düzenleniyor.

Kanada’da herhangi bir eyaletten aday gösterilen kişi federal göçmenlik sisteminde 600 ek puan kazanmış oluyor. Federal sistemde göçmen olarak kabul edilmek için gerekli minimum puan şu sıralar 440’larda seyrediyor. Eyalet aday sertifikasıyla ek 600 puan alan kişi bu sistemde çok avantajlı hale geliyor.

PEI’nin işgücü etki kategorisi ise özellikle eyaletteki işverenlerin aradığı meslek sahiplerinin başvurubileceği bir kategoridir. Bu kategorinin üç alt sınıfı vardır. Kalifiye işçiler, kritik işçiler ve uluslararası mezunlar.

Prince Edward Island hükümeti 20 Eylül’de yaptığı eleme sonrasında yüzde 100 işyeri sahipliği ya da kısmi pay sahipliği işveren kategorisinin geçici bir süre kapatıldığını duyurdu.

Bu kategoride göçmen adayları eyalette iş açarak yatırım yapma karşılığında eyaletçe göçmen adayı gösteriliyorlardı. Son dönemlerde yapılan bazı araştırmalarda iş açmaları gereken adayların çoğunun hiç iş açmadıkları ortaya çıktı.

Prince Edward Island işveren etki kategorisi altında uygulanan çalışma izni kategorisini açık tuttuğunu duyurdu. Yani işveren adaylarına önce çalışma izni veriliyor ve belirli süre için iş kuran ve diğer şartları taşıyanlar Kanada göçmenlik başvurusu yapabiliyorlar.

Murat Kandemir, 28 Eylül 2018  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder