7 Ağustos 2019 Çarşamba

Alberta 471 Kişiyi Göçmen Kabul Etti: Kabul Edilmek için En Düşük Puan 303


Alberta yaptığı son iki elemede en az 303 puanı olan 471 göçmen adayına davetiye gönderdi. Eyalet tarafından seçilerek göçmen kabul edilenler eyaletten aday gösterilecek.

Kanada’nın kır eyaleti olan Alberta’da insanlar daha çok başkenti Edmonton ve diğer önemli şehri Calgary’de yaşıyor.

İlk elemeler 17 Temmuz’da yapıldı ve toplamda 251 adaya davetiye (NOI) gönderildi. Bu adayların göçmenlik puanı 400 ve üzeri olarak gerçekleşti.

Bir hafta sonra ikinci çekiliş ise 24 Temmuz’da gerçekleştirildi ve bu elemede ise 220 kişiye göçmenlik davetiyesi gönderildi. Bu grupta 303 ve üzerinde puanı bulunan adaylar seçildi.

Seçilen adaylara gönderilen davetiyeler Alberta göçmenlik aday programı (AINP) bünyesinde işletilen Alberta ekspres giriş kategorisi kapsamında düzenlendi. Bu kategori sayesinde Alberta, federal ekspress giriş aday havuzunda kayıtlı tüm adayları inceleyebiliyor ve istediği kalifiyedeki kişilere davetiye gönderebiliyor.

Alberta tarafından kabul edilerek davetiye gönderilen kişiler önce eyalet tarafından aday gösteriliyor ve daha sonra federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde daimi ikamet başvurularını tamamlıyorlar.

Birçok alt kategorileri olan AINP şu ana kadar 5.063 göçmenlik davetiyesi düzenledi.

Eyaletlerin federal ekspres giriş sistemine uyumlu olarak işlettikleri kendi ekspres giriş göçmenlik programları bulunuyor. Herhangi bir eyaletin federal ekspres giriş sistemine uyumlu göçmenlik kategorilerinden kabul edilmenin ilk şartı federal ekpres giriş göçmenlik sisteminde profil oluşturmaktır.

Alberta tarafından seçilmek için herhangi bir iş teklifine ya da Alberta’da iş tecrübesine gerek yoktur. Seçilmek için adayın iş tecrübesinin Alberta’nın gelişime katkı sağlayacak mesleklerden olmalıdır. Eyaletin özellikle istediği bir meslek listesi yoktur.

Kanada’nın ekspres giriş sistemine kayıtlı olmak ve en az 300 puanı sahip olmak seçilebilmek için yeterli.

Bununla birlikte Alberta eyalette iş tecrübesi olanlara, en az iki sömestr eğitim alanlara, eyalette iş teklifi olanlara veya eyalette yaşayan akrabası (anne-baba, çocuk veya kardeş vs.) olanlara öncelik tanıyor.

Kanada’nın federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde seçilmek için şu sıralar en az 459 puana sahip olmak gerekiyor. Oysa Alberta bu seviyeden çok düşük puana sahip olanları da seçebiliyor.

Alberta 2019 yılında yaptığı dört ayrı elemede 300 ve üzeri puanı olan adayları göçmen olarak seçti. Üç elemede 301 ve diğer elemede ise 302 ve üzeri olan adayları seçti.

Federal hükümetçe işletilen ekspres giriş sistemi kapsamında Kanada’nın en büyük göçmenlik programları olan federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programları göçmen başvurularını kabul ediyor.

Federal ekspres giriş sistseminde (express entry) kayıtlı olan adaylara yaş, eğitim, dil seviyesi ve iş tecrübesi gibi faktörlerden puan veriliyor. Herhangi bir eyaletten seçilerek aday olan kişilere ek olarak 600 puan veriliyor.

Federal hükümet her ay iki defa olmak üzere düzenli çekilişler yapıyor ve aday havuzunda kayıtlı adaylardan puanları yüksek olanları seçiyor.

Alberta’nın ekspres giriş kategorisinden seçilmek için federal ekspres giriş sistemine kayıtlı olmak yetiyor. Alberta istediği kişilere davetiye gönderiyor.

Murat Kandemir, 07 Ağustos 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder