30 Ağustos 2019 Cuma

Kanada Hükümeti Daha Fazla Türk Öğrenci İstiyor


Kanada Türkiye’nin da aralarında bulunduğu Fransa, Ukrayna, Meksika, Kolombiya, Brezilya, Vietnam, Filipinler, Endonezya, Tayland ve Fas’ta Kanada eğitimi tanıtma ve pazarlama çalışmaları başlatacak. Kanada ayrıca Toronto ve Montreal gibi büyük şehirlerinin dışında olan şehirlerdeki okullara da yabancı öğrenci çekmek istiyor.  

Kanada’nın Trudeau hükümeti yüksek okul ve üniversitelere daha fazla yabancı öğrenci çekmek için 148 milyon dolarlık bütçe ayırdığı beş yıllık planını kamuoyuna tanıttı.

Ülkeye okumaya gelen yabancı öğrencilerin yarısının Çinli ve Hindistanlı olduğu Kanada oluşturduğu beş yıllık planla başka ülkelerden de yabancı öğrenci kazanmayı umuyor.

Hükümet özellikle büyüyen orta sınıfa sahip ülkeleri ve İngilizce ve Fransızca dillerinde verilen Kanada eğitimlerini arzulayan kesimleri hedefliyor.

Ülkedeki 96 üniversiteyi temsil eden Kanada üniversitleri derneği (Universities Canada) bu karardan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Geçen hafta duyuru yapan Kanada hükümeti uluslararası öğrenci gönderen kaynak ülkeler için tasarlanan eğitim stratejisi kapsamında beş yıllık plan çerçevesinde 148 milyon dolarlık kaynak ayırdığını açıkladı.

Strateji kapsamında ayrıca Kanadalı öğrencilerin ABD, İngiltere ve Avustralya dışında Asya ve Latin Amerika ülkelerinde eğitim alabilmeleri için ayrıca 95 milyon dolarlık kaynak ayrıldı.

Uluslararası eğitim sektörünün özellike İngiltere, ABD ve Avustralya gibi ülkelerde ekonomiye katkısı oldukça büyük. Kanada’da daha fazla yabancı öğrenci çekerek bu sektörden aldığı payı arttırmaya çalışıyor.

Geçen sene Hindstan Kanada’ya en çok öğrenci gönderen Çin’i geride bıraktı. 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle Hindistan’dan gelen 172.000 öğrenciye okuma izni düzenlendi. Çin’den gelen öğrenciler için düzenlenen okuma izni ise aynı dönem için 142.000 oldu. Tüm ülkeler olarak toplamda Kanada’ya gelen öğrenci sayısı ise yine aynı dönemde 570.000 olarak gerçekleşti.

Kanada’nın Çinle Huwaei yöneticisi Meng Wanzhou’nun tutuklanması yüzünden yaşadığı diplomatik çatışmanın Kanada’ya okumaya gelmek isteyen Çinli öğrenci sayısını etkilemesinden korkuluyordu.

Benzer bir durum Suudi Arabistan’la yaşanmış ve atılan bir tweet ile bu ülke arasında diplomatik kriz yaşanmıştı. Krizde Suudi Arabistan Kanada’da okuyan tüm öğrencilerinin ülkeye dönmesi çağrısı yapmış ve birçok öğrenci Kanada’yı terketmişti.

Yabancı eğitimin ekonomiye katkısı tartışılamaz. Kanada dış ilişkiler bakanlığına göre Kanada’da okuyan uluslarası öğrenciler sadece 2018’de toplamda 21 milyar dolardan fazla para harcadı. Bu rakamla eğitim sektörünün ekonomiye katkısı otomobil parçası, odun ya da havacılık sektöründen de fazla oldu.

Özetle Kanada Türkiye dahil birçok ülkeden daha fazla uluslararsı öğrenci istiyor. Makro planlarını eğitim sektörünü büyütmek olarak yapan Kanada’ya okumaya gitmek için şu an harika bir zaman.

Vize başvurularında vize kabul ya da ret kararı dosyaya göre değerlendiriliyor. Bu değerlendirme sürecinde vize kararı belirli kurallar çerçevesinde veriliyor.

Öğrencinin okula gitmek istemesinin nedenleri, eğitimden sonra ne yapacağı gibi durumları niyet mektubu ile detaylandırması çok önemlidir. Ayrıca okul süreci esnasında hem okul hem de yaşam masrafları için gerekli olan para miktarının da mutlaka gösterilmesi gerekiyor.

Kanada’da yüksek okul ya da üniversitlerde öğrenim görmek istiyorsanız size yardımcı olabiliriz.

Murat Kandemir, 30 Ağustos 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder