3 Ağustos 2019 Cumartesi

Ontario Eyaleti 1.773 Teknoloji Sektörü Çalışanını Göçmen Olarak Kabul Etti


Ontario eyaleti geçtiğimiz bir ay içinde 3.396 kişiyi göçmen olarak kabul etti.

Eyalet 1 Ağustos’ta yapılan elemelerde belirli teknoloji sektörü mesleklerinde iş tecrübesi olan 1.773 kişiyi göçmen olarak kabul etti.

Seçilenlerin göçmen aday puanları en düşük 435 olarak belirlendi.

Ontario eyaleti kendi işlettiği göçmen aday programı (OINP) ile istediği kalifiyede olan yabancıları seçebiliyor. OINP tarafından seçilmek için herhangi bir iş teklifi de gerekmiyor.

Bu eleme Ontario’nun teknoloji çalışanlarını seçtiği ikinci eleme olarak kayda geçti. İlk seçmeler temmuz ayında yapılmış ve 3.396 kişi eyaletten göçmen olarak seçilmişti.

Ontario eyaletinde Toronto, Ottawa ve Waterloo gibi şehirler Kanada’nın en çok teknoloji sektörü çalışanlarının bulunduğu yerler. Teknoloji sektörünün gittikçe artan bir eleman açığı bulunuyor.

2019 CBRE Scoring Tech Talent raporuna göre sadece Ontario’nun başkenti Toronto’da teknoloji sektöründe son beş yılda yaklaşık 80.000 iş sahası açıldı.

Ontario eyaleti de Kanada’nın federal ekspres giriş havuzuna bakıyor ve istediği kalifiyede olan teknoloji sektörü çalışanlarına davetiye gönderiyor.

Kanada’nın federal ekspres giriş (express entry) sistemi kapsamında Kanada’nın en büyük göçmenlik programları olan federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programlarında göçmen kabul ediliyor.

Federal ekspres giriş sistseminde kayıtlı olan adaylara yaş, eğitim, dil seviyesi ve iş tecrübesi gibi faktörlerden puan veriliyor. Herhangi bir eyaletten seçilerek aday olan kişilere ek olarak 600 puan veriliyor.

Ontario eyaleti tarafından seçilmek isteyen göçmen adaylarının önce ekspres giriş profili oluşturması gerekiyor.

Federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde düzenli olarak her ay yaklaşık iki ayrı eleme yapılıyor ve belirli sayıda göçmen kabul ediliyor.

Her ne kadar özellikle yüksek puanı olan ve bilgisayar iş tecrübesi geçmişi olanlar eskpres giriş sisteminde başarılı bir şekilde göçmen olarak kabul ediliyor olsa bile düşük puanı olan teknoloji sektörü çalışanlarının da bazı eyaletlerce göçmen olarak kabul edildiğini görüyoruz.

Federal ekspres giriş sisteminde göçmen olarak seçilebilmek için gerekli minimum kabul puanı şu sıralar 459 ilken son yapılan OINP teknoloji elemelerinde 435 puanı olan adaylar bile göçmen olarak seçildi.

Teknoloji elemesinde seçilebilmek için şu mesleklerde iş tecrübesi sahibi olmak gerekiyor. Meslekler ve bu mesleklerin ulusal meslek sınıfı kod numarası şöyledir:

Yazılım ve tasarım mühendisleri (NOC 2173), Bilgisayar programcıları ve interaktif medya geliştiricileri (NOC 2174), Bilgisayar mühendisleri (NOC 2147), Web tasarım ve geliştiricileri (NOC 2175), Veritabanı analistleri ve bilgi yöneticileri (NOC 2172), ve bilgisayar ve bilgi sistemleri müdürleri (NOC 0213).

Kanada’nın ulusal meslek sınıflandırması, NOC (national occupation classification) sisteminde tüm meslekler hem beceri tiplerine göre sınıflandırılmaktadır.

Teknoloji sektörü çalışanı olarak seçilen adaylar Ontario’nun insan sermayesi öncelikleri göçmenlik kategorisi kapsamında kabul edilmektedir.

Murat Kandemir, 03 Ağustos 2019   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder