30 Ocak 2020 Perşembe

Kanada’nın 80’den Fazla Göçmenlik Programı Var


Kanada 2020 yılında 80’den fazla ekonomik göçmenlik programı aracılığıyla 200.000’den fazla yeni göçmeni kabul edecek.

Federal ekspres giriş minimum kabul puanını (CRS) tutturamayan göçmen adayların Kanada’ya göç etmek için şansı var.

2019 yılından bu yana Kanada’nın ekspres giriş sisteminde kayıtlı olan adaylardan sadece 460 ve üzeri puan (CRS) olanlar seçilebiliyor. Hatta son birkaç aydır kabul edilmek için gerekli minimum puan seviyesi 470’lere çıktı.

İlk çıktığı 2015 yılından geçtiğimiz yıla kadar göçmen olmak için gerekli minimum kabul puanları 430 ve 450 arasında gitti geldi. Kanada’da iş tecrübesi olanlar ya da Kanada’da okuyan kişilere ek puan veren sistemde eyalet adaylığı alanlara da ek puan veriliyor.

Yüksek kabul puanları olmasına karşın Kanada ile ilgilenen fakat düşük puanı olan göçmen adaylarının ekspres giriş sistemine yinede kayıt olmaları gerektiğini belirtelim. Bunun önemli olmasının birkaç nedeni bulunmaktadır.

Düşük puanla bile olsa havuza kayıt olmanın ilk önemli sebebi minimum gerekli CRS puan seviyelerinin tahmin edilmezliğidir. Eğer düşük puanla havuza girerseniz ve federal hükümet puan seviyelerini aşağı çekerse kabul edilmeniz içten bile değil.

Ekspres giriş sisteminde kayıt yaptırmanın ikinci önemli sebebi eyalet aday programları (PNP) ile kabul edilme şansıdır. Bildiğiniz gibi eyaletler istedikleri nitelikte göçmen adaylarını CRS puanı düşük olsa bile havuzdan seçebiliyorlar.

Üçüncü neden ise adayların havuza kayıt yaptırdıktan sonra CRS puanlarını yükseltmek için çalışma yapabilmeleridir. Ekspres giriş sistemine kayıt olan aday tekrar daha sonra bir sınava girerek ya da iş tecrübesi ya da eğitim durumunu güncelleyerek puanını arttırabilir.

Son sebep ise Kanada’nın ekspres giriş sisteminin dışında değişik ekonomik göçmenlik programları olduğudur. Ekspres giriş sistemi Kanada göçmenlik sisteminin önemli bir parçası fakat ülkenin ekonomik göçmen alımının yaklaşık yüzde 50’sinden sorumludur.

Ekspres giriş sistemi sadece federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), kalifiye işçi sınıfı (FSTC), ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) göçmenlik kategorilerinden başvuruların kabul edildiği bir sistem.

Oysa bu sistemin dışında Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapılabilecek göçmenlik programları da bulunuyor.

Kebek kalifiye işgören programı ve eyaletin girişimci ve yatırımcı programları federal hükümetten ayrı olarak göçmen başvurularını kabul ediyor.

Kanada eyaletlerinin çoğunun kendi ihtiyaçlarına göre tasarladığı eyalet aday göçmenlik programları (PNP) bulunuyor. PNP’lere ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olanların başvurabildiği gibi federal havuza giriş yapmadan eyaletlere ayrıca başvuru da yapılabiliyor.

Bugün Nunavut bölgesi hariç Kanada’nın tüm eyaletlerinin özel PNP programları bulunuyor. Program başvuru kriterleri için eyaletlerin aday programlarının ayrıca incelenmesi gerekiyor.

Bunların dışında bazı pilot programlar da bulunuyor. Atlantik göçmenlik programı (AIP) özellikle Kanada’nın Atlantik eyaletlerine yerleşmek isteyenlere alternatif göçmenlik programı sunuyor.

Federal göçmenlik programlarının yanında eyaletlerin tüm programları ile pilot programların hepsi toplamda 80’i geçmektedir.

2020 yılında Kanada en az 190.000 ekonomik sınıf göçmeni kabul etmeyi planlamaktadır. Tüm bu göçmenler ekspres giriş sistemin dışında yaklaşık 80 diğer göçmenlik programları sayesinde olacaktır.

Murat Kandemir 30 Ocak 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder