31 Ocak 2020 Cuma

Kanada’ya Yabancı İşçi Getirmenin Püf Noktaları


Son zamanların en az işsizlik oranlarını yaşayan Kanada’da bazen çalıştıacak işçi bulmak zor olabiliyor. Kanada içinde aradığı elemanı bulamayan işverenler geçici işçi programı ülke dışından yabancı işçi getirebiliyorlar.

Kanada’ya yabancı işçi getirebilmek için işçi için yapılacak LMIA başvurusunun onaylanması gerekiyor. LMIA belgesi başvurusu yabancı işçi için işverence yapılıyor ve çalıştırılacak Kanadalı işçi bulunamadığı ve yabancının Kanada işgücü piyasasına olumsuz etki etmeyeceğine inanıldığında veriliyor.

İşgücü pazarı etki değerlendirmesi olarak tercüme edilebilecek LMIA belgesini işveren ESDC’ye (iş ve soysal gelişim bakanlığı) başvurarak alabiliyor.

LMIA belgesi işverenenin eleman aramak için gereki çabayı gösterdiğini ve aradığı nitelikte  elemanı Kanada’da bulamadığını teyit etmektedir. LMIA belgesiyle Kanada’ya getirilecek yabancı işçinin Kanada işgücü pazarına ya pozitif ya da nötr etkisinin olacağı onaylanmaktadır. İşveren LMIA belgesini aldıktan sonra işçiye verir ve yabancı işçi Kanada’ya çalışma izni başvurusunda bulunabilir.

2015’den bu yana düzenlenen LMIA belge sayılarında artış görünüyor. 2015 yılında sadece 89.000 geçici işçi başvurusu onaylanırken bu sayı 2018’de 108.000’e çıktı. 2019 yılında ilk üç çeyrekte düzenlenen LIMA sayısı ise 89.000 oldu.

Eğer Kanadalı bir işverenseniz ve yurtdışından yabancı işçi getirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bu yazımızda LMIA belgesinin onaylanmasında önemli olan noktaları inceleyeceğiz.

İlk olarak önemli olan husus meslek kodunun doğru saptanmasıdır. Kanada’da tüm mesleklerin 4 rakamlı bir kodu vardır ve bu kod ulusal meslek sınıflandırması (national occupational classification) ya da NOC kodu olarak bilinir. NOC sınıflandırmasıyla tüm meslekler, meslek sahiplerinin görev, yetki ve sorumlulukları ve mesleğe giriş için eğitim gereklilikleri gibi hususlar belirlenmiştir.

Federal hükümetin belli bir meslekte yabancı işçi çalıştırmanın işgücüne muhtemel etkisini değerlendirmede yabancı işçinin mesleğinin dikkatli bir biçimde tespit edilmesi gerekiyor. Çalıştırılmak istenen kişinin meslek kodu ile yaptığı görevler ve sorumluluklar arasında bir çelişki olması halinde LMIA başvurusu reddedilir.

İkinci önemli konu ise NOC koduyla ilişkili olarak işçinin alacağı kazancın doğru olarak belirtilmesidir. Yabancı bir işçi çalıştırmak istiyorsanız yabancı işçiye vereceğiniz ücret aynı işi yapan Kanadalı işçilerin aldığı ücretle uyumlu olmalıdır. LMIA başvurusunda yabancı işçiye Kanada’da ödeneceği belirtilen ücret NOC koduyla birlikte coğrafyaya göre hesaplanan genel kazanç ortalamasının aynısı ya da üzerinde olmalıdır.

Federal hükümet ücret seviyesi hakkında oldukça titiz davranmaktadır. Genel ücret ortalamasının altında belirtilen ücret LMIA başvurusunun reddedilmesine sebep olacaktır.

LMIA’nın kabul edilmesinde en önemli hususlardan bir diğeri de başvurulan kategorinin net olarak belirtilmesi gerektiğidir. LMIA programının amacı yabancı işçinin Kanada işgücü pazarına olan etkinin değerlendirilmesi amacını taşıyor. Yani tüm LMIA’lar aynı değildir.

LMIA’ların farklı tipleri bulunmaktadır ve değerlendirme süreci yabancı işçinin yapacağı iş, ona iş teklifi verecek Kanada firmasının yapısı ve LMIA başvurusunun amacı gibi faktörlere göre değişir. Bu farklılıkları göze almadan yapılacak LMIA başvurularının onaylanması ya uzun sürecek ya da reddedilecektir.

Başvurularda önemli konulardan birisi de işverenin işçi aramak için gerekli çabayı göstermesi gerektiğidir. İşe alım için iş ilanı vermek ve işçi arama çabası gösterilmelidir. LMIA programının amaçlarından birisi de yabancı işçi getirmek isteyen işverenin Kanada içinde çalıştıracak işçi bulamadığının teyit edilmesidir. Dolayısıyla işçi getirmek isteyen işverenin Kanada içinde işçi aradığını gösterebilmesi ve belgelemesi gerekmektedir.

Kanada içinde yeterince işçi arama çabalarının yapılmamış olması LMIA başvurusunun reddedilmesine yol açacaktır. İş ilanları federal hükümetin kabul edeceği şekillerde yapılmalı ve gerekli bilgiler içermelidir. İş ilanı en az 28 gün yayında olmalı ve LMIA belgesi onaylanana kadar aktif olmalıdır.

LMIA başvurularının kabul edilmesinde önemli son husus da formların eksiksiz doldurulması ve gerekli destekleyici evrakların tam olarak sunulmasıdır.

LMIA başvurusu birçok evrakın sunulmasını gerektiren karmaşık bir başvurudur. Doldurulması gereken resmi formların yanısıra sunulması gereken ek evraklar da vardır.

Kanada işçilerinin işlerini kaybetmelerine engel olmak için konulan kurallar gereği LMIA başvuruları titizlikle incelenir. Başvurunun karmaşık bir süreç içermesi yüzünden Kanadalı işverenlerin LMIA başvurusu için bir profesyonelle çalışmaları tavsiye edilir.

Murat Kandemir, 31 Ocak 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder