27 Temmuz 2020 Pazartesi

Mahkeme Kararını Verdi: ABD Artık Üçüncü Güvenli Ülke Değil


Kanada federal mahkemesi Kanada’nın ABD’den girmek isteyen mültecileri “Üçüncü Güvenli Ülke Anlaşması” uyarınca geri göndermesini anayasaya karşı buldu.

Kanada federal mahkemesi ABD’yi binlerce mülteciyi etkileyen Üçüncü Güvenli Ülke Anlaşmasından çıkarmış bulunuyor.

Üçüncü Güvenli Ülke Anlaşması Kanada ile ABD arasında imzalanmış ve mültecilerin sadece ayak bastığı ilk güvenli ülkeye siyası sığınma başvurusu yapabileceğini gösteren bir anlaşma. Bu anlaşmaya göre örneğin ülkesinden kaçarak ilk ABD’ye ayak basan birisi Kanada’ya değil ABD’ye sığınma başvurusu yapmak zorunda. 2004 yılından beri yürürlükte olan bu yasaya göre binlerce insan özellikle ülkedeki belgesiz göçmenlere savaş açan Trum yönetiminin başladığı 2016’dan beri Kanada tarafından geri çevrildi.

Mülteciler, avukatlar ve ilgili sivil toplum kuruluşları öteden beri Kanada’ya artık güvenli bir ülke olmadığı iddiasıyla ABD ile olan anlaşmanın bitirilmesi çağrısı yapmaktaydılar.

Federal mahkeme hakimi Ann Marie McDonald bu anlaşmanın anayasaya karşı olduğuna karar verdi. 22 Temmuz tarihli mahkeme kararında ABD’ye gönderilecek kişilerin tutuklanma riski ve yaşam, özgürlük ve güvenlik haklarından mahrum kalabilecekleri ifadeleri yer aldı. Kararda ayrıca “Kanada Haklar ve Özgürlükler Yasası siyası sığınma başvurusu yapmak için Kanada’ya giriş yapan mülteciler dahil Kanada’daki herkesi kapsamaktadır” denildi.

Kanada adalet bakanlığının kararı temyize görütmek için 30 günü var. Eğer Kanada hükümeti bu sürede temyize gitmezse federal mahkeme kararı altı ay içinde yürürlüğe girecek.

Kanada hükümeti kararı temyize götürürse o zaman federal mahkeme kararı temyiz davası sonuçlanana askıya alınacak. Eğer federal hükümet kazanırsa federal mahkeme kararı iptal edilebilir ya da bu konuda yeni bir karar alınabilir. Eğer federal mahkeme temyiz davasını kaybederse o zaman federal mahkeme kararı kesinleşecek ve ABD’den Kanada’ya gelecek mülteciler artık Üçüncü Güvenli Ülke Anlaşması uyarınca geri gönderilemeyecek.

Murat Kandemir, 27 Temmuz 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder