31 Temmuz 2020 Cuma

Saskatchewan Eyaleti 29 Temmuz’da 502 Kişiyi Göçmen Kabul Etti


Kanada’nın Saskatchewan eyaleti ülkenin diğer eyaletleri gibi Korona pandemisine rağmen göçmen alımına devam ediyor.

Eyalet, 29 Temmuz’da eyalet aday göçmenlik programı (SINP) kapsamında seçtiği 502 kişiye kabul davetiyesi gönderdi.

Saskatchewan hükümeti tarafından kabul edilenler SINP’in international skilled worker sınıfının alt kategorileri olan occupation in-demand ve express entry alt kategorilerinden davetiye aldı.

Saskatchewan PNP programının alt kategorilerinden seçilebilmek için eyalete başvuru yapılmalıdır. Expression of Interest (EOI) denilen başvuru ile yabancılar eyaletin PNP programına kaydolarak Saskatchewan’da yaşamak ve çalışmak istediklerini beyan etmiş oluyorlar.

Aynı federal ekspres giriş sisteminde olduğu gibi SINP’e EOI başvurusu yapan adaylar da yaş, iş tecrübesi, eğitim, eyaletle olan bağları ve İngilizce/Fransızca dil becerileri faktörlerinden puanlamaya tabi tutulmaktadırlar. Her adaya 100 üzerinden bir puan verilmektedir. 29 Temmuz’da yapılan çekilişte en az 70 ve üzer EOI puanı olan adaylar seçildi.

29 Temmuz’da kabul edilen davetiyelerin 254’ü fedeal ekspres giriş sisteminde kayıtlı olan adaylara gitti.

SINP’in ekspres giriş alt kategorisi federal hükümetçe işletilen ekspres giriş sistemine bağlı olarak çalışıyor. Federal ekspres giriş sistemi Kanada’nın en büyük göçmenlik programları olan federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programlarından yapılan başvuruları kabul ediyor.

Federal ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olan kişiler Saskatchewan’dan ya da herhangi bir eyaletten göçmen adayı olarak gösterildiğinde ek 600 puan kazanmaktadırlar. Bu ek puan onların federal göçmen çekilişlerinde hemen kabul edilmelerine olanak tanıyor.

Son çekilişte Occupation in demand kategorisinde ise toplamda 248 kişi davetiye aldı.

SINP’in talep edilen meslekler (occupation in demand) kategorisi federal ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olmayan kişilere açık. SINP tarafından belirlenen 43 meslekte en az 1 sene iş tecrübesi olan adaylar seçiliyor.  

SINP’in hem express entry hem de in-demand kategorisinden seçilebilmek için herhangi bir iş teklifine gerek yoktur. Fakat bu alt kategorilerinden davetiye alabilmek için kabul edilen bir meslekte en az bir yıl iş tecrübesi gerekmektedir.

Murat Kandemir, 31 Temmuz 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder