25 Eylül 2020 Cuma

Kanada Pandemi Döneminde 56,000 Öğrenci İznini Onayladı

Kanada’nın göçmenlik bakanı Marco Mendicino 22 Eylül 2020 tarihi itibariyle uluslararası öğrenciler hakkında açıklama yaptı. 

Göçmenlik bakanı, vize başvurusunda ilk aşamayı geçen 56.000 öğrenci vizesinin onaylandığını bildirdi.

Açıklama yapan bakan aynı zamanda federal hükümetin okullarla birlikte korona pandemisi döneminde öğrencilerin kampüste fiziksel olarak nasıl bulunabilecekleri hakkında işbirliği yaptıklarını söyledi.

Mendicino’ya göre sağlık bakanlığı eyaletlerdeki her bir okulun gerekli kamu sağlığı şartlarını gözettiklerinden emin olmak istiyor. Bu yaklaşımla birlikte yabancı ve Kanadalı öğrencilerin sağlık ve güvenliği sağlanacak.

Federal ve eyalet hükümetlerinden yabancı öğrenci kabul etme izni olan dil okulları, liseler, yüksek okul ve üniversiteler pandemi döneminde de yabancı öğrenci kabul etmek istiyorlar. Kanada’nın şu an ki seyahat kısıtlaması yüzünden yabancı öğrenciler ülkeye giriş yapamıyor.

Kanada sağlık bakanlığı, eyaletler ve okullar arasında yapılan görüşmelerle öğrenci kabul etmek isteyen okulların karantina ve sosyal mesafe planları ile yabancı öğrenci kabul edip edemeyeceklerinin belirlenmesine çalışılıyor. Şu anki kurallara göre Kanada’ya giriş yapan herkesin kendisini 14 gün karantinaya alması gerekiyor. Dahası tüm eyaletler sıkı sosyal mesafe kuralları yürürlüğe koydu. Kanada’nın koronavirüs ile mücadelesi oldukça etkili geçiyor ve son haftalarda vaka sayılarındaki düşüş oldukça fazla.

Kanada yabancı öğrenciler konusunda birçok önlem aldı. Bunların en önemlisi vize başvuru sürecinde görüldü. İki aşamalı öğrenci vize başvuru süreci oluşturuldu. İlk aşamayı geçen öğrencilere ön kabul mektubu gönderiliyor ve öğrenciler derslerine online olarak rahatça girebiliyorlar.

Bunun dışında yeni kurallara göre uluslararası öğrencilerin Kanada dışında online olarak derse katılmaları okul bitiminden sonra çalışma izni başvurularında engel teşkil etmeyecek.

Bakan 22 Eylül 2020’ye kadar birinci aşama vize onayı alan öğrenci sayısının 56,000 olduğunu açıkladı. Alınan ilk aşama onayı öğrencilerin evraklarının incelendiği, okuldan kabul mektupları aldıkları ve okuyacak kadar paralarının olduğunun teyit edildiğini gösteriyor.

Kanada kapılarının açılması sonrasında ikinci aşama olarak öğrencilerden sağlık muayenesi isteyecek ve biometrik ve sabıka kaydı vs. incelemeleri yapılacak.

Şu an Türkiye’den başvuran ve vizesi kabul edilen öğrencilerinde ilk kabul mektupları gelmiş bulunuyor. Korona virus durumuna göre ikinci aşamaları bitirilecek.

Murat Kandemir, 25 Eylül 2020      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder