23 Kasım 2020 Pazartesi

Saskatchewan Eyaleti 551 Kişiyi Göçmen Kabul Etti

Saskatchewan eyaleti seçtiği adayları ekspres giriş (express entry) ve telep edilen mesleker (occupations in-demand) kategorisinden kabul etti.

Eyalet 19 Kasım’da yaptığı seçmelerin detaylarını paylaştı.

Saskatchewan Eyaleti Aday Göçmen Programı (SINP) kapsamında kabul edilen 551 aday SINP’in express entry ve occupations in-demand kategorilerinde kayıtlı adaylardan seçildi.

Saskatchewan PNP programının alt kategorilerinden seçilebilmek için eyalete ayrıca başvuru yapılmalıdır. Expression of Interest (EOI) denilen bu başvuru ile yabancılar eyaletin SINP programına kaydolarak Saskatchewan’da yaşamak ve çalışmak istediklerini beyan etmiş oluyorlar.

19 Kasım’da verilen davetiyelerin 214’ü ekspres giriş adaylarına düzenlenirken 337’si de occupations in-demand adaylarına gitti.

EOI ile SINP programına başvuran adaylar bölgenin işgücü pazarında başarılı olma oranlarına göre seçiliyorlar. Adaylar iş tecürbesi, eğitim, dil yeteneği, yaş ve eyaletle olan bağlar gibi faktörlere göre Saskatchewan’da yeni bir hayat kurmayı hedeflediklerini göstermelidirler.

Aynı federal ekspres giriş sisteminde olduğu gibi SINP’e EOI başvurusu yapan adaylar da yaş, iş tecrübesi, eğitim, eyaletle olan bağları ve İngilizce/Fransızca dil becerileri vs. faktörlerinden puanlamaya tabi tutulmaktadırlar. Her adaya 100 üzerinden bir puan verilmektedir.

Son çekilişte 214 adayın kabul edildiği SINP’in ekspres giriş alt kategorisi federal hükümetçe işletilen ekspres giriş sistemine bağlı olarak çalışıyor. Federal ekspres giriş sistemi Kanada’nın en büyük göçmenlik programları olan federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programlarından yapılan başvuruları kabul ediyor.

Eğer aday hem federal ekspres giriş havuzunda kayıtlı hem de SINP programında EOI kaydı var ise ve bu programda en az 78 puan almış ise seçilme ihtimalı bulunuyor.

Federal ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olan kişiler Saskatchewan’dan ya da herhangi bir eyaletten göçmen adayı olarak gösterildiğinde ek 600 puan kazanmaktadırlar. Bu ek puan onların federal göçmen çekilişlerinde hemen kabul edilmelerine olanak tanıyor. Federal ekspres giriş programının kabul puanlarının 470’lerde gittiğini göz önünde bulundurursak eyalet adaylığının göçmenliği neredeyse garanti ettiğini görebiliriz.

337 adayın kabul edildiği SINP’in talep edilen meslekler (occupation in demand) kategorisi federal ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olmayan kişilere açık. SINP tarafından belirlenen mesleklerde en az 1 sene iş tecrübesi olan adaylar seçiliyor.  

SINP’in hem express entry hem de in-demand kategorisinden seçilebilmek için herhangi bir iş teklifine gerek yoktur. Fakat bu alt kategorilerinden davetiye alabilmek için kabul edilen bir meslekte en az bir yıl iş tecrübesi gerekmektedir.

Murat Kandemir, 23 Kasım 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder