13 Şubat 2014 Perşembe

Kanada Federal Yatırımcı ve Girişimci Göçmenlik Programlarını Kaldırıyor

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander Kanada’ya katkı sağlayacak daha hızlı ve esnek bir göçmenlik sistemi oluşturmak için tasarlanan Ekonomik Hareket Planı (EAP) 2014 çerçevesinde alınan yeni kararları açıkladı.

Bakanlık resmi internet adresinden 11 Şubat’ta yaptığı bir duyuruyla EAP 2014 kararları çerçevesinde hükümetin Federal Göçmen Yatırımcı Programı (IIP) ve Federal Girişimci Program’larının (EN) kaldırılmasına ve yerlerine açılan plot programlara ağırlık verilmesine karar verildiğini duyurdu. Bu iki programda da oldukça fazla birikmiş dosyalar sonuçlandırılmayı bekliyordu.

IIP programı üzerine önceden beridir ekonomiye katkıları konusunda bazı eleştiriler yapılıyordu. Federal yatırımcı programının Kanada’ya sınırlı ekonomik katkısının olduğu belirtiliyordu. Ayrıca bazı araştırmalar da göçmen yatırımcıların daha az vergi ödedikleri Kanada’da daha az süre yaşadıkları, diğer göçmenlere göre Kanada’ya entegrasyonda önemli olan dil yeterlikleri de dahil olmak üzere yeterli mesleki becerilerinin olmadığı saptanmıştı.    

IIP ve EN programlarının yürürlükten kaldırılmasının ardından hükümet bu programlara yapılan başvuruları da toptan reddetmeyi planlıyor. Hükümetin bu kararının bu programlara başvurmuş göçmen adayları tarafından mahkemeye götürülmesi muhtemel.

Hükümet son iki yıldır üzerinde çalıştığı ve henüz yürürlüğe giren Start-Up Visa programını geliştirmeyi düşünüyor. Bu program ile yabancıların girişimci vizesi ile Kanadalı melek yatırımcı veya girişim sermayesi firmaları tarafından sponsor edilecek girişim projelerinin hayata geçirilmesi sağlanacak.

Federal Yatırımcı Programı sayesinde Kanada hükümetine faizsiz 5 yıl süreyle 800.000 dolar borç veren kişiye daimi oturum müsaadesi veriliyordu. Benzer programlar Birleşik Krallık, Avustralya ve Yeni Zelanda’da da var fakat onların hem şartları Kanada programından daha da ağır.

Araştırmalar ortaya koyuyor ki bir yatırımcı göçmeni yirmi yıllık süre içinde federal nitelikli işçilere göre daha az vergi ödüyor.

IIP programında sonuçlandırılmayı bekleyen 65.000 kişinin dosyası var. Şu an için bu dosyaların sonuçlandırılmasının altı yıldan uzun süreceği tahmin ediliyor.

Detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak.


Murat Kandemir, 13 Şubat 2014  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder