11 Şubat 2014 Salı

Kanadalı Bieber’in Amerika Macerası

Pop star Justin Bieber’in Miami Beach’teki tutuklanması sonrası Kanada’ya sınır dışı edilmesi kesin gibi. Bieber ülkeden çıkarılması sonrası tekrar ABD’ye girmesi mahkeme sonucuna bakılmaksızın zor görünüyor.

19 yaşındaki Kanadalı genç pop starı kariyerinde zor günler yaşıyor. Açık alanda idrarını yapan ve Güney Amerika’da bir genelevi ziyaret eden Bieber imajını temizlemek için bayağı uğraşacak gibi.

Kaliforniya’da komşularına karşı vandalizmle bulaşan Bieber sarı Lamborjini’sinde tutuklanmış ve uyuşturucu etkisi altında araç kullanmak, tutuklanmaya karşı koymak ve zamanı geçmiş ehliyet ile araba kullanmakla suçlanmıştı. Toronto’da da 30 Aralık’ta limuzinin içinde kavgaya karışmaktan suçlanıyor.  

Polise esrar içtiğini söyleyen Bieberin işi zor görünüyor. Florida suçlamalarını kabul eden Bieber Toronto suçlamalarında masum olduğuna inanıyor.

Metro Vancouver sakinleri ABD’ye girişleri esnasında eskiden esrar içtiklerini ifade ettikleri için ülkeye girişleri engelleniyor. Kanada vatandaşı olarak ABD’deki kurallara dikkat etmek gerekiyor.

Polis kayıtlarında ABD vatandaşı olduğu belirtilen Bieber’in bu vatandaşlığı bir şekilde elde ettiği söyleniyor. Bieber’in göçmen kartı sahibi olan bir göçmen olduğu da söylenenler arasında. Bieber aynı zamanda ABD vatandaşı ise ve vatandaşlığı yasa dışı yollardan almışsa bu ABD göçmenlik kanunları çerçevesinde ülkeden sınır dışı edilmesi ve ömür boyu ülkeye giremeyecek olması anlamına geliyor.      

Daha önce ABD vatandaşı olmayan birisinin önce yeşil kart sahibi olması gerekiyor. Kurallara göre en az beş yıllık yeşil kart sahibi olması ve daha sonra vatandaşlığa başvurmuş olması gerekiyor. Bu hesapla geçen sene 18 yaşında ABD vatandaşlığına başvurmuş olan Beiber’in yeşil kartı 12 yaşında almış olması gerekiyor.

Tabi bunların doğru olduğu düşünülmüyor. Farklı muamele görerek ya yeşil kartını ya da ABD vatandaşlığı aldığı dillendiriliyor. Bieber ABD vatandaşları için yasak olan Küba’ya bile gitmiş.

Daha önce herhangi bir sabıkası olmaması şu ana kadar yüzleştiği suçlamaların kendisine ciddi problemler çıkaracağına inanmayan avukatlar da var.

Meşhur artistlerin farklı muamele görmesi ABD’de yaşanılmayan bir şey değil. Yani beş yıllık yeşil kart süresini geçirmeden dünyaca ünlü star olan Bieber’e vatandaşlık verilmişte olabilir. Buda eşitlik ilkesine aykırı. Geçen yaz üniversite White Rock üniversite öğrencisi Jessica Goldstein sınır görevlilerine daha önce esrar kullandığını itiraf ettiği gerekçesi ile ABD’ye sokulmamıştı.

Çifte standart oluşmuş gibi görünüyor. Justin Bieber’in meşhur olması onu kurtaracak belki ama kariyerinde kötü bir anı olarak kalacak.

Kurallar ve kanunlar uyulmak için var. Kurallara ve kanunlara uymazsanız karşılığını pahalıya ödersiniz. Kanada vatandaşı olarak ABD’de dikkat derim.


Murat Kandemir, 11 Şubat 2014   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder