25 Mart 2014 Salı

Kanada’da Başkaları Adına İngilizce Sınavına Giren Üç Kişi Adliyeye Sevkedildi

Kanada’da okumak isteyen yabancı öğrenciler Kanadalılardan en az beş kat daha fazla okul ücreti ödüyorlar. Okula kabul edilmeyi garantilemek isteyen bazı öğrenciler İngilizce sınavlarında usulsüzlük yapıyorlar.

Toronto bölgesinden üç kişi İngilizce sınavda sahtekarlık yapmak ve başkaları adına sınava girmek suçundan yargılanıyor. London polisine göre yabancı öğrenciler kendileri için sınava gireceği kişilere ortalama 7.000 dolar ödüyorlar.

Kanada Sınır Güvenliği Ajansı’na (CBSA) göre öğrenciler için daha fazla suç için işlem yapılabilir.

Kanada okulları daha yüksek ücret ödeyen yabancı öğrencilere kucak açıyorlar. Bu öğrencilerin bazıları ne olursa olsun Batı ülkesi üniversitesinden bir diploma almanın peşinde. Kanada üniversiteleri tarafından mutlaka kabul edilmek istenmesi de bazı illegal işlerin dönmesine ortam yaratabiliyor.

London polisi iki erkek ve bir kadının sahte kimlik kullanarak Kanada kolej ya da üniversite girişinde istenen İngilizce yeterlik sınavına başkaları adına girmekle suçlandı.

Testlere nerede girildiği ve öğrencilerin okumak istediği okullar gibi detaylar açıklanmadı. İngilizce yeterlik testleri tüm Kanada’da düzenli bir şekilde yapılıyor. Bu testlerin en bilinenleri IELTS, TOFEL ve CELPIP.

Polis yaptığı açıklamada sınavı geçemeyeceğini düşünen bazı yabancı öğrencilerin sahte pasaport kullanan başkalarını kendileri adına para karşılığı sınava soktuklarını söyledi.

Soruşturmayı genişleten polis üç kişinin tutuklandığını ve sahtekarlık suçlamasıyla mahkemeye sevk edildiğini de hatırlattı.

CBSA sözcüsü kendi yerine başkalarını sınava sokarak sınavda başarılı olan bazı yabancı öğrencilerin kimliklerinin belirlendiği açıklamasında bulundu.

Bu kişilerin daha sonra okuma izinleri başvurularında belge sahtekarlığı ya da yalan beyanda bulunup bulunmadıkları ayrıca araştırılıyor.

CBSA ofisi soruşturmasını başkalarının yerine sınava girenleri ve sahte evrak düzenleyenleri de kapsayacak derecede derinleştirdi.

Yabancı öğrenciler Kanada’da lisans derecesi için Kanadalılardan dört kat daha fazla olmak şartıyla ortalama 20.000 dolar ücret ödüyorlar. Sınava başkasını yasadışı şekilde sokacak kişilerin ortalama 7.000 doları gözden çıkardığı da ortaya çıktı.

Sınavın bu şekilde halledilmesiyle öğrencinin üniversiteye kayıt yaptırması aslında ona hiçbir fayda sağlamıyor. Okul dönemi boyunca İngilizce seviyesi yüzünden ne dersleri anlayabilecek ne de ödevlerini doğru yapabilecek.

Bunun dışında hiç İngilizcesi olmayan kişilerin üniversite öğrencisi maskesi altında ülkeye girmek isteyen kişilerin de olabileceğine işaret ediliyor. Kanada Güvenlik ve İstihbarat Eski Şefi ve ulusal güvenlik analisti Michel Juneau-Katsuya güvenlik açısından bakıldığında bazı kişilerin Kanada’ya okuma dışında başka amaçlarla giriş yaptığını vurguladı.

Yaşları 25, 27 ve 39 olan ve Toronto’da yaşayan üç öğrenci sahte pasaport ve evrak taşımak, başkası yerine sınava girmek suçlarından mahkemeye gönderildi.


Murat Kandemir, 25 Mart 2014   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder