24 Mart 2014 Pazartesi

Kanada’nın Yatırımcı Göçmen Programını Kapatması Kararı Federal Mahkeme’de

Ottawa’nın federal yatırımcı göçmenlik programını kapatması ve daha önce başvuru yapmış yaklaşık 66.500 kişinin başvurularının da reddedileceği kararı yüksek mahkeme götürüldü. Mahkeme başvurusu usulen kabul edildi.

Kanada federal mahkemesine 95 kişinin yaptığı ortak başvuru yakında görülecek.

Çoğunluğunu Çinli göçmen adaylarını oluşturduğu grup adına açılan davanın avukatı Tim Leahy başka mağdur olanların davaya katılabileceğini ifade etti. Dava önümüzdeki haftalarda Toronto’da görülmeye başlanacak.

Avukat Leahy bir gazeteye verdiği röportajda Kanada hükümetinin yatırımcı programında birikmiş dosyaların hepten reddedilmesi kararını “ahlaki iflas” olarak yorumladı.

Yatırımcı programında başvuran kişi 1.6 milyon dolarlık malvarlığına sahip olduğunu beyan ediyor ve hükümete verdikleri 5 yıllık faizsiz 800.000 Kanada doları borç karşılığı vize alıyorlardı.

Son 28 yıldır uygulamada olan ve herkese açık olan programa daha çok Hong Kong ve Çinliler rağbet ediyordu. Programda 66.434 biriken dosyanın 50.131’i Hong Kong veya Çin’den yapılmış.   

Eleştiriler Bakanlığın eski biriken dosyaları hızlıca inceleyip sonuçlandırmak yerine toptan reddederek kolayına kaçması ve sonunda göçmen olmak için yıllarca bekleyen insanların haklarını yemesi üzerine.

86’sı Çinli olmak üzere 95 kişinin başlattığı bu davaya 122 kişi daha katıldı ve bu sayının daha fazla artacağına kesin gözle bakılıyor. Avukat Leahy davaya katılmak isteyenleri beklediğini de belirtti. Leahy davasını 2012’de Ottawa’nın programda yeni başvuruları kabul etmeyeceğini açıkladıktan sonra kendi müvekkillerinin dosyalarının hızlandırılması için açmıştı.  

Bakanlığın yeni başvuru kabul etmeyişinin ardından biriken dosyaları da toptan reddetme niyetinde olması sebebiyle Leahy şimdi davacı dosyalarının en azından incelenmesini istiyor.

11 Şubat’ta Kanada federal bütçe çalışmaları kapsamında yatırımcı göçmenlik programında bekleyen göçmen adaylarının dosyalarının toptan reddedilmesi kararı çıkmıştı. Özellikle Hong Kong ve Çinliler tarafından hayal kırıklığı ile karşılanmış ve karara karşı çeşitli protestolar düzenlenmişti.

Kanada’da federal mahkemeye başvurmak için önce başvurunun dikkate alınıp alınmayacağı kararı veriliyor. Federal mahkemenin yaptığı ön incelemede yasal olarak bir sakınca olmadığı düşünülen dosyaların davaları görülebiliyor.

Kanada federal mahkemesi 7 Mart 2014’de ortak dava konusunun incelenmesi yönünde karar vererek ilk önce 95 başvuru sahibinin başvurularının reddedilmesi kararının hukuki bir hata içerip içermediği doğal adalet çerçevesinde incelenip karara bağlanacak.


Murat Kandemir, 24 Mart 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder