11 Mart 2014 Salı

Ontario Eyaleti Göçmenliği Kontrol Altına Almak İstiyor

Ontario eyaleti bölgesine kalifiye işçi çekme yarışında yeni hedefler belirleme arayışında. Eyaletin liberal devletinin hazırladığı yasa tasarısında göçmenlik sahtekarlığına karşı ağır cezalar da öngörülüyor.

Eyalet Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Michael Coteau yasa tasarısındaki değişikliklerin eyalete geniş çaplı bir göçmenlik programını idare edilmesine ve daha fazla kalifiye işçinin kolayca gelebilmesine olanak vereceğini ifade etti.

Ontario bölgesi eyalet aday programı (PNP) çerçevesinde bölgeye gelen 1.300 göçmen sayısının en az dört kat arttırılarak 5.000 seviyesine çıkarılmasını istiyor.

Yeni Kanadalıların gelirlerinde düşüş ve ülke genelinde işsizlik oranları artıyor. Bazı işverenlerde bazı sektörlerde nitelikli işçi sıkıntısı çektiklerini beyan ediyor. Ontario Eyaleti uzun bir süredir göçmenlik seçimi politikalarında yeteri kadar söz hakkı sahibi olmadığından şikayet ediyordu.

Bakan Coteau bir gazeteye verdiği demeçte Ontario’ya göçmen alımı konusunda bazı önemli kararların federal hükümet tarafından verildiğini ve diğer eyaletlerin Ontario’dan daha fazla kalifiye işçi aldığını kaydetti.

Quebec eyaletinin kendi göçmenlik programını yürütmesi ve kendi kontrolünde tutması Ontario eyaletini de aynı şekilde davranmaya itiyor. Artık Ontario kendi göçmenlerini seçmek ve bölgesine yerleştirmek istiyor.

Ontario’nun yıllık 135.000 yeni göçmene ihtiyacı olduğu ve eyalet göçmenlik programında daha fazla söz hakkı olmak istediği belirtiliyor. Ekonomik Gelişim Bakanı Eric Hoskins bir demecinde Ontario’nun bugünkü rekabetçi küresel ekonomi de göçmenlik programına daha çok ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Fransız bölgesi Quebec kendi yıllık göçmen kotasını belirliyor ve göçmenleri kendi belirlediği kriterlere göre seçiyor. Eyaletçe seçilen göçmenler federal hükümet tarafından güvenlik ve medikal kontrollere tabi tutuluyor ve uygun görülenler bölgeye kabul ediliyor.

Ontario’nun göçmenlerin yerleştirilmesi ve sosyal programların maddi olarak karşılanması konusunda başkent Ottawa ile imzaladığı beş yıllık göçmenlik anlaşması Mart 2011’de sona ermişti.

Ontario göçmenlik konusunda yeni arayışlar içinde. Daha fazla söz hakkı ve kalifiye işçi istiyor


Murat Kandemir, 11 Mart 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder