31 Mart 2014 Pazartesi

Kayıp Kanada Pasaportlarınız Kimlik Hırsızlığında Kullanılabilir

Kanada’da yeni pasaportlarınız özel kurye ile size postalanır. Bu esnada alamadığınız ya da postada kaybolan pasaportlarınız ilerde başınıza dert olabilir. Kanada’da her sene binlerce pasaport ya postada kayboluyor, ya çalınıyor ya da sahipleri tarafından kaybediliyor.

Kaybettiğiniz, çaldırdığınız ya da postada kaybolan pasaportlarınız daha sonra hayatınıza bir kabus gibi çökebilir.

Uzun vatandaşlık sürecinden sonra nihayet Kanada vatandaşı oldunuz. Vatandaşlık kimlik kartı ve diğer gerekli belgelerle birlikte Kanada pasaportu almak için başvurdunuz. Yeni Kanada pasaportunuz kurye ile titizlikle size ulaştırılır. Pasaport gibi şahsi kimlik belgelerinin belge sahiplerine sorunsuz ulaştırılmasının önemini bilen kurye firmaları pasaport teslim sürecini yakından takip etmektedir.

Herhangi bir sebeple teslim edilemeyen ya da teslim alınamayan veya posta da kaybolan pasaportlar kötü niyetli kişilerin eline geçebilir ve üzerinde çeşitli oynamalar yapılarak başkalarına satılabilir ve kullanılabilir.

Pasaport teslim işleri eyaletlerde çeşitli kurye firmaları tarafından yapılır. Pasaport başvuru sürecini iyi gözlemlemeniz gerekiyor. Süreci başından sonuna kadar takip etmeli ve yeni pasaportunuzun posta serüvenini iyi izlemelisiniz.

Bu sadece Kanada pasaportunuz için değil varsa diğer ülke vatandaşlığı pasaportunuz için de gereklidir. Çifte vatandaş olan ve hem Türk hem de Kanada pasaportu taşıyan kişiler her iki pasaportu çok iyi muhafaza etmeli ve kayıp durumunda mutlaka gerekli otoritelere durumu bildirmeliler.

Sahte pasaport alım satımı tüm dünyada sıkça yapılan illegal bir ticarettir. Dünya üzerinde birçok insan birçok ülkeye kendi adına yapılmış sahte pasaport belgeleriyle giriş yapmaktadır. 

Sadece pasaportlar değil içindeki geçerli vizeler de başkaları tarafından kullanılabilir.

Kimlik hırsızlığı oldukça yaygın olan bir tür hırsızlıktır. Pasaportlardaki bilgiler bir kimlik hırsızının ihtiyacı olan tüm bilgileri vermektedir. Kayıp ya da çalıntı pasaportlardaki kişiler üzerine kredi inşa edilebilir ve hatta o kişi adına kredi kartı alınıp kullanılabilir de.

Kanada Pasaport Şubesi yetkililerine göre her sene ortalama 65.000 Kanada pasaportu çalınıyor ya da kaybediliyor. Kayıp veya çalıntı pasaport sayısı son birkaç yıldır hiç düşmüyor.

2013 yılı Ekim ayında Montreal gazetesi La Presse’de yayınlanan bir habere göre son on yılda çalınan ya da kaybedilen pasaport sayısı 2003’te 12.134’ten yüzde 400 artarak 2012’de 65.892’ye yükseldi. Nüfusun göreli olarak o kadar artmadığını düşünürsek bu artışın pasaportların kötü niyetli kişilerce kullanılması yüzünden olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Pasaport gitti karizma gitti. Siz siz olun pasaportunuza ve diğer fotoğraflı kimlik belgelerinize sahip çıkın.


Murat Kandemir, 31 Mart 2014  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder