27 Ağustos 2014 Çarşamba

Kanada Federal Hükümetin Yaptığı Değişiklikler Ontario Eyaletine Giden Göçmen Sayısını Düşürdü

Ontario eyaletinde istikrarlı nüfus artışı Kanada’ya gelen yeni göçmenlerin özellikle bu eyaleti yerleşmek için seçmesi yüzünden mümkün oluyordu. Fakat son on yıllık döneme baktığımızda eyalete önceki yıllara göre daha az göçmen geldiği ortaya çıktı. Ontario hükümeti eyaletin iş gücü pazarının eksikliğini hissettiği kalifiye işçi ihtiyacını giderebilmesi için daha fazla göçmene ihtiyacı olduğunu ifade etmesi bu gerçeği daha da öne çıkardı.

2001 yılında Kanada’ya gelenlerin yüzde 59’u yerleşmek için Ontario eyaletini seçmişti. Oysa bugün Kanada’ya gelen göçmenlerin ancak yüzde 40’ı Ontario eyaletine yerleşiyor. The Mowat Center düşünce örgütü konu ile ilgili istatistik verilerini kamuoyu ile paylaştı.   

Ontario eyaletinin toplam göçmen sayısından aldığı payın düşme sebepleri arasında eyaletin popülaritesini kaybetmesi ve batıdaki diğer eyaletlere göre ekonomik büyümenin daha yavaş olması gösteriliyor. Bu açıklamanın mantıklı olduğu söylenebilirse de asıl sebep federal hükümetin yeni gelen göçmenleri özellikle Toronto, Montreal ve Vancouver bölgelerinin dışına yerleştirme çabasında düğümleniyor.

2001’den beri eyaletin istediği göçmenlik seviyeleri puan sistemine dayalı olarak Kanada gelmek isteyen profesyonel ve kalifiye göçmenlerin başvurabildiği Kanada’nın en büyük ekonomik göçmenlik programa olan federal nitelikli iş gören programı (FSW) sayesinde mümkün olabildi. FSW programı ile ülkeye gelen yeni göçmenler çoğunlukla Ontario eyaletini seçti. Fakat son dönemlerde federal hükümetin bu program altında ülkeye gelmek isteyen göçmenleri sınırlaması ve programda kabul edilecek meslek sayısı ve başvuru kotası belirlemesi gibi etkenler Ontario eyaletine gelen göçmen sayısını düşürdü.

FSW yerine alternatif olarak eyalet aday programları (PNP) geliştirilmişti. Uzun zamandan beri her eyalet federal hükümetle yaptığı anlaşma gereği belli sayıda göçmeni kendi belirlediği kıstaslara göre kabul edebiliyor. Fakat Ontario, federal hükümetin eyalete verdiği kısıtlı kota sebebiyle göçmen sayısını arttıramadı.
Bu tür politikalar ışığında Ontario’ya gelen ekonomik göçmen sayısı istikrarlı olarak düşüş gösterdi. Kanada göçmenlik programlarının üç ana kategorisi var. Bunlar ekonomik göçmenler, aile sınıfı ve mülteciler grubu.

Federal hükümet tarafından belirlenen ulusal hedefler her bir eyalete gelecek göçmenlerin yüzde 70’inin ekonomik göçmen grubundan ve diğer yüzde 30’luk gurubun ise aile ve mülteciler gurubundan alınmasını öngörüyor. Fakat ulusal göçmenlik politikasındaki bazı değişiklikler Ontario’nun diğer eyaletlere göre daha az göçmen almasına yol açtı.

Federal ve eyalet hükümetleri yeni tasarlanan ve yakında yürürlüğe girecek olan ekspres giriş (express entry) göçmenlik programına nasıl yaklaşacaklarını planlıyorlar. Önümüzdeki yıl başlayacak olan ekspres giriş sisteminde başarı olasılığı yüksek potansiyel göçmen adaylarının başvuruları alınacak.

Ekspres giriş sistemi FSW’nin yerini alacak ve en büyük ekonomik göçmenlik sistemi olacak. Bundan Ontario eyaletini nasıl etkilenecek bekleyip göreceğiz.  


Murat Kandemir, 27 Ağustos 2014   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder