7 Ağustos 2014 Perşembe

Kanadalılar Air Canada Uçağına Alınmadı

Yabancı pasaport taşıyan çifte Kanada vatandaşları Florida havalimanından geri çevrildi.

Air Canada firmasının Milton ailesini tatil dönüşü uçağa almaması bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Yabancı bir pasaport ile seyahat eden çifte vatandaşlar Kanada’ya dönmeleri zor olabilir.

Florida tatillerinin dönüşünde Air Canada’nın uçağa almadığı Milton ailesi bunun en acı örneğini yaşadı.

Yanlarında Mısır pasaportu ve Kanada vatandaşlık kimlik kartı bulunan Wael Ghali, karısı Mira Wassef ve genç çocukları Michael ve Yusuf tatil sonrası Kanada’ya dönmek üzere gittikleri Tampa havalimanında Air Canada tarafından Kanada’ya giriş için gerekli evrakları olmadığı gerekçesiyle uçağa alınmadılar.

ABD’ye gitmeden önce Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatını (CBSA) arayıp durumu anlattıklarını ve CBSA tarafından elindeki belgelerle Kanada’ya rahatlıkla dönebilecekleri teyidini alan Ghali üzerine düşeni yaptığını düşünüyor. Mısır’dan göçmen olarak Kanada’ya yerleşen İngilizce öğretmeni Ghali Kanada vatandaşlık seremonisine girdiğini ve yemin ettiğini söyledi.

Normal durumlarda henüz Kanada vatandaşı olmamış daimi ikamet sahibi göçmenler kendi pasaportları ve daimi ikamet kartlarıyla (PR) ülke dışına çıkmalılar.

Ghali ailesinde de olduğu gibi birisi Kanada vatandaşı olduğunda elindeki PR kartı alınır ve imha edilir. Kişi artık Kanada vatandaşı olduğu için yurt dışına çıktığında Kanada pasaportu kullanmalıdır. PR kartı olmayan ve yabancı bir pasaportla ülkeye girmek isteyen kişinin Kanada’ya giriş vizesi (Kanada’nın vize istediği ülkelerden geliniyorsa) olması gerekir.

Tatillerini Mart ayında ayarladıklarını ve daha sonra vatandaşlık testi günü kendilerine bildirildiğini söyleyen Ghali Haziran 24’ünde seremoniye katılıp yemin ettiler ve Kanada vatandaşı oldular. Seyahatleri seremoniden beş gün sonra başladığı için Kanada pasaportu başvurusu yapacak vakitleri olmadı.

Acelece Kanada pasaportu almak yerine Ghali görevlileri arayarak elindeki Mısır pasaportu ve vatandaşlık sertifikası ile geri dönüş yapabileceğine emin olduktan sonra ABD’ye gitmeye karar verdi.

Air Canada internet sitesinde yabancı pasaportla ülke dışına çıkan Kanadalı çifte vatandaşların durumu ile ilgili bir bilgi yok. Air Canada web sitesine göre PR kartı kişinin göçmen statüsünü ispatlıyor ve PR kartı olmayan kişi uçağa alınmıyor.

Air Canada sözcüsü konu ile ilgili bir açıklama yaparak diğer tüm uluslararası havayolları firmaları gibi Air Canada’nın da diğer ülkelerin çeşitli talimatlarına göre turistlerin seyahat belgeleri bilgilerinin teyidini aldıkları TIMATIC adlı bir merkezi sistemin kullanıldığını kaydetti.

Mısır vatandaşı ziyaretçilerin Kanada’ya girişi için ya elinde bir vizeleri olmaları ya da PR kartı olmaları gerekiyor. Konuyu CBSA ile ayrıca teyit ettiklerini söyleyen Air Canada kendilerinde herhangi bir hata olmadığından emin. Hatta Kanada hükümetinin web sitesini işaret ediyorlar. Kanada hükümetinin internet sitesinde tüm uluslararası ziyaretçilerin geçerli bir pasaport ve yanında destekleyici kimlik kartı olarakta PR kartı, sağlık kartı, sürücü belgesi ve vatandaşlık sertifikası gibi fotoğraflı bir kimlik bulundurmaları gerektiği belirtiliyor.

Gahli CBSA’yı sonra tekrar aradı. CBSA aileye havayolu şirketi görevlilerini zorlamak gibi bir yetkilerinin olmadığını belirtti. Ailenin sınıra gelmesi durumunda muhtemelen içeri alınacağını kaydetti.

Tampa’da kalan ve başka bir uçağa binmek zorunda kalan aile 1.200 dolar fazla masraf yaparak Kanada’ya gelebildiler.

Air Canada ailenin dönüş bileti için para iadesi yapacağını açıkladı.

Vatandaşlık sertifikası biraz da günün anlamı için verilen bir belge. Yurt dışına çıkarken ona fazla güvenme. Sen Kanada pasaportunu yanına al.

Sonuç: Air Canada ile oyun oynanmaz.


Murat Kandemir, 7 Ağustos 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder