23 Ağustos 2014 Cumartesi

Kanada Vatandaşlığının Doğumla Verilmesinin İptali İsteniyor

Göçmenlik otoriteleri Ottawa’ya vatandaş ya da göçmen statüsü olmayanların Kanada’da doğan çocuklarına vatandaşlık verilmesi uygulamasına sona verilmesi önerisinde bulundu.

Teklifi dillendiren rapor çeşitli federal bakanlıkların yaptığı katkılarla gizli olarak yapıldı. Kanada’da her sene annesi-babası yabancı 500’den az çocuk doğuyor ve bu rakam yıllık 360.000 doğumun ancak yüzde 0,14’üne denk geliyor.

Uzmanlar Kanada’da doğumla verilen vatandaşlığın kaldırılması talebinde devletin göçmenlik politikaları oluştururken tarafsız maliyet-fayda analizi ve kanıtları kullanmak yerine sadece ideolojik etkenleri göz önüne aldığı eleştirisinde bulundu.

Federal hükümet vatandaş olma şartlarına bazı kısıtlamalar getirerek Kanada Vatandaşlık Yasasını revize etmiş fakat Kanada topraklarında doğumla verilen vatandaşlık uygulamasına üzerinde daha fazla çalışma yapılması için dokunmamıştı. 

Kanada’da yabancı anne-babadan doğan ve doğumla Kanada vatandaşı olan çocukların sayısı Kanadalı ailelerin çocuklarına göre çok az olmasına karşın doğumla verilen vatandaşlık uygulamasının ortadan kalkmasıyla sadece Kanada bağları güçlü olanların vatandaş olması hedefleniyor.

Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanı Chris Alexander Star gazetesine verdiği demecinde hükümetlerinin yabancıların sırf Kanada vatandaşı olması için bebeklerini Kanada’da doğurmaya iterek ‘doğum turizmi’ yaratan vatandaşlık politikasını gözden geçirdiklerini belirtti.    

Çocuklarını Kanadalı yapan yabancılar çocuklarının 18’ine gelmesi sonrasında sponsor edilerek Kanada’ya göç etmeyi planlıyorlar.

Kanada vatandaşlığının bir onur ve ayrıcalık olduğunun altını çizen bakan Alexander, hükümetlerinin vatandaşlığın değerini arttırmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek son zamanlarda çok konuşulan doğum turizminin vatandaşlık programının ve Kanada cömertliğinin kötüye kullanılması anlamına geldiğine işaret etti.

Dünyada doğumla vatandaşlık veren iki ülke kaldı: Kanada ve ABD. İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve çoğu Avrupa Birliği üye ülkesi doğumla verilen vatandaşlığı sadece anne-babası vatandaş ya da daimi ikamet sahibi ailelerin çocuklarına veriyor.

Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı (CBSA) doğumla verilen vatandaşlık uygulamasının sınırlandırılmasının vatandaşlık verilmeyen çocukların seyahat belgesi alamaması nedeniyle sınır dışı işlemlerine de etkisi olacağını belirtti.

Adalet Bakanlığı, Pasaport Dairesi, Dış İşleri, CBSA ve Toplum Sağlığı Bakanlıklarının katkılarıyla hazırlanan raporda Ottawa’nın Kanada’da doğan kişilere vatandaşlık belgesi vermesi ya da tüm eyaletlerin verdiği vatandaşlık statüsünü gösteren doğum kağıtlarının revize edilmesi istendi.
Bu karara karşı çıkan ve 230 STK’nın imzaladığı bir bildiri yayınlandı. Bildiride bu uygulama sonucunda bazı kişilerin vatansız olacağına dikkat çekildi.


Murat Kandemir, 23 Ağustos 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder