6 Ağustos 2014 Çarşamba

Kanada’dan Ukraynalı Ayrılıkçılara ve Rus Firmalara Karşı Yaptırım Kararı

Kanada’nın muhafazakar parti hükümeti Ukraynalı ayrılıkçılar ve bunlara yardım ettiğine inanılan bazı Rus silah, finans ve enerji şirketlerine karşı yaptırım kararı aldı.

Ukrayna’nın doğu bölgesindeki Donetsk bölgesini elinde tutan ve kendilerine Donetski Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti diyen ayrılıkçıların üst yöneticileri yeni yaptırımların hedefinde.

Başbakan Stephen Harper hükümetinin karar verdiği yaptırımlarının asıl amacının Rusya’nın silah, finans ve enerji sektörlerinin hedef alınarak Putin rejimine ekonomik ve siyasi baskıyı arttırmak olduğunu belirtti.

CBC News haberine göre Harper silahlı ayrılıkçı örgütleri Donteski Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri adlı silahlı örgütlerin Ukrayna silahlı güçlerine, uluslararası gözlemcilere ve bölgedeki sivil halka karşı saldırılarda bulunduğunu belirtti.

Harper, “Malezya uçağının düşürülmesinde gördüğümüz gibi Putin rejimi ayrılıkçı örgütlere desteğini kesmemesi uluslararası barış ve güvenliği tehdit etmektedir” dedi.

Putin rejiminin askeri saldırganlığının devam etmesi halinde daha fazlasını yapılacağının sinyalini veren Harper, yaptırımlarda bulunacağı Donetski Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti üst düzey yetkililerinin ve bunlara silah, enerji ve finans desteği sağlayan Rus firmalarının isimlerini yayınladı.

Kanada Yardımı
Kanada’nın Ukrayna büyükelçisi daha önce Kanada’nın söz verdiği maddi yardımı yapmadığından yakınmıştı. Fakat iki hafta önce Perşembe günü büyükelçilikten yapılan bir basın bildirisinde Ukrayna Büyükelçisi, Kanada’ya hem ülke desteği hem de Başbakan Harper’in güçlü duruşu sayesinde Ukrayna krizine karşı oluşan uluslararası toplum desteği için teşekkürlerini sundu.

Kanada Ukrayna’ya 200 milyon dolarlık borç sözünün yanı sıra iletişim aletleri, tıbbi malzeme ve askeri ekipman sözü verdi.

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird Kanada’nın Rusya’ya karşı daha fazla yaptırımda bulunabileceğini ifade etti. Malezya Havayolları uçağının düşürülmesinden dolayı Rusya’yı direk olarak suçlamayan Bakan Baird Kanada’nın uçak düşürülmesi olayına bakış açısını tek cümlesiyle özetlemiş oldu. “Kremlin katilin elindeki silahın tetiğini çekmemiş olabilir ama silahı o doldurdu”

Malezya uçağının Ukrayna doğusunda düşürülmesi herkesi hem çok üzdü hem de korkuttu. Olayla hiç ilgisi olmayan yabancı sivillerin de ölmesi Ukrayna’da yaşanan savaşın korkunç yüzünü gösteriyor.

İnsan hayatı saygıyı hakediyor. Böyle siyasi ve ticari yaptırımlar yapılan vahşetlerin sonunu getirmiyor ama kanayan vicdanlara biraz olsun su serpiyor. Darısı savaşın acı ve korkunç yüzünü yaşayan diğer bölgelerinin başına.


Murat Kandemir, 6 Ağustos 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder