31 Ekim 2014 Cuma

Kanada Başbakanı’ndan Yeni Vergi İndirimi Teklifi

Kanada başbakanı Stephen Harper 2011 seçimlerindeki vaatlerinden birisi olan genç çocukları olan ailelere özel vergi indirimi projelerini kamuoyuyla paylaştı. 

Genç çocukları olan ailelerin gelirleri gelir vergisi hesaplamalarında ayrı ayrı hesaplanacak.

‘Aile vergisi indirimi’ olarak da adlandırılan vergi indiriminin parlamentoda kabul edilmesi sonrası yürürlüğe girmesi bekleniyor. 18 yaş altı çocukları olan aileler 2.000 dolara kadar vergi iadesi alabilecek.

Plan 2011 yılında 18 yaş altı çocukları bulunan ailelerin 50.000 dolara kadar olan hane halkı gelirleri hesaplanırken anne-baba gelirlerinin ayrı ayrı dikkate alınması düşünülerek tasarlanmıştı. Tasarı bir ailede daha çok kazanan partnerin kazandığı paranın 50.000 dolara kadar olan geliri vergi hesaplamaları açısından çalışmayan ya da yarım zamanlı işte çalışan partner tarafından gelir olarak gösterilmesi olarak özetlenebilir.

31 Ekim 2014 tarihli CBC news haberine göre Harper yürürlükteki Kanada gelir vergisi sisteminin ailelere aynı çatı altında yaşayan oda arkadaşları gibi davrandığını ve bunun da adil ve gerçekçi olmadığını düşünüyor.

Hükümete göre gelir vergisi hesaplamalarında gelirin ayrılması uygulamasına geçilmesiyle 1.8 milyon Kanadalı ailenin yılda 1.300 dolara kadar tasarrufta bulunacak.

Federal hükümetin teklifi parlamentodan geçerse bir ailenin yılda tasarruf edeceği miktar en çok 2.000 dolar olacak.

Bunun dışında hükümet evrensel çocuk bakım hakkını ve çocuk bakım harcama muafiyetini de arttırmayı düşünüyor. Tüm bu değişikliklerle çocuklu aileler yılda ortalama 1.140 dolar daha az vergi ödeyecekler.

Maliye Bakanlığı gelir ayrılması uygulamasının hazineye 2.4 milyar dolar olacağı ve önümüzdeki beş yıl için her sene 2 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Yeni uygulamadan özellikle 18 yaş altı çocuğu bulunan ve anne-babanın beraber yaşadığı 1.8 milyon ailenin faydalanması hedefleniyor.

Murat Kandemir, 31 Ekim 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder