16 Ekim 2014 Perşembe

Ottawa, Mültecilerin Sağlık Giderlerini Karşılamamak için Mahkemeye Gidiyor

Kanada federal hükümeti, federal mahkemenin 2012 yılında kesilen fakat “acımasız ve makul olmadığı” gibi sebeplerle mülteci sağlık harcamalarının devlet tarafından tekrar karşılanması yönünde alınan mahkeme kararını temyiz için Federal Temyiz Mahkemesine başvurduğu ortaya çıktı.  

Ülkedeki mültecilerin sağlık bakımları Geçici Sağlık Programı (IFH) altında federal hükümet tarafından ödeniyordu. 2012 yılında federal hükümet radikal bir karar alarak IFH programında kısıtlamaya gitmiş ve bu karardan Kanada’da yaşayan siyasi sığınma başvurusu yapmış aileler kötü etkilenmişti.

Federal hükümetin aldığı tartışmalı karar eyaletlere büyük yük getirmişti. Bazı eyaletler bölgelerinde yaşayan siyasi sığınmacıların acil sağlık harcamalarını karşılamaya başlamış fakat ülke genelinde diğer eyaletlerin mültecilerin sağlık hizmetlerini karşılamamaları yüzünden trajik olaylar yaşanmıştı.

Göçmenlik Bakanı Chris Alexander mültecilerin sağlık masraflarının federal hükümet tarafından karşılanması kararını temyiz başvurusunda bulundu. Eğer temyiz kabul edilirse siyasi sığınmacılar Kanada’da davaları görülene kadar acil tıbbi durumlar haricinde herhangi bir sağlık sigortasından yararlanamayacak ve onların bakımı yine eyaletlerin üzerine kalacak.

Mülteci Bakımı için Kanadalı Doktorlar, Kanada Mülteci Avukatları Derneği ve Çocuklar ve Gençler için Adalet adlı sivil toplum örgütlerinin yaptığı başvuruyu değerlendiren mahkeme daha önce federal mahkemenin mültecilerin sağlık harcamalarını karşılamama kararını “acımasız ve makul olmadığı” gibi sebeplerle iptal etmişti.

Bu yılın Temmuz ayında verdiği 268 sayfalık kararında hakim Mactavish IFH’deki kısıtlama düzenlemelerinin özellikle çocukları kötü etkileyeceği ve bunun Kanada cömertlik standartlarının dışında olacağını ifade etmişti.

Hakim Mactavish kararında sağlık kapsamı verilmemesinin insanların hayatını tehlikeye atacağını vurgulamıştı.

Hükümetin mültecilerin sağlık masraflarının karşılamak istemeyerek kararı temyize gitmesi davada taraf olan STK’lar tarafından kınandı.

Harper hükümeti Kanada’ya gelerek iltica başvurusunda bulunanların ücretsiz sağlık bakımını hak etmediğini düşünüyor.

Hem şimdiki göçmenlik bakanı Chris Alexander hem de bir önceki bakan Jason Kenney Kanada’ya gelen ve siyasi sığınma başvurusunda bulunan çaresiz insanların çoğunu 1951 Cenova Sözleşmesine göre “gerçek olmayan mülteciler” olarak gördüklerini düşünüyorlar. İki bakana göre bu sahte mülteciler Kanada’da Göçmenlik ve Mülteci Kurulu (IRB) tarafından mülteci olarak kabul edilmiş ve göçmenlik statüsü almışlar.

Kanada’da mülteci olarak yaşamak artık iyice zorlaştı. Mültecilere ödenen sosyal yardım ödemelerinin de kaldırılması gündemde. Kimseyi tanımayan, herhangi bir çevresi olmayan ve ülkeye gelen siyasi sığınmacıların mülteci barınakların dışında kalabilecekleri bir yer yok. Maddi durumu olanlar hemen ev tutabiliyorlar fakat herkes o kadar şanslı değil. Barınakta kalmak zorunda olan sığınmacılar aldıkları sosyal yardımlarla ayakta durabiliyorlar. Sosyal yardımların kesilmesi onların barınaklarda kalmalarına sebep olacak bu da zaten yeterli olmayan barınakların fazla kullanılması anlamına gelecek.


Murat Kandemir, 16 Ekim 2014   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder