31 Ocak 2015 Cumartesi

Davasını Kaybeden Mültecilerin Kanada’dan Gönderilmesi Planı İşe Yaramadı

İç denetim raporlarıyla belirlendiği üzere Kanada, davasını kaybeden mültecileri ülkeden gönderilmesi sırasındaki tüm masrafları karşılama uygulamasına son veriyor.

Tartışmalı bir program olan gönüllü geri dönme ve entegrasyon pilot programı olan AVRR’nin hükümete hem para hem de zaman kazandırması umuluyordu. AVRR, düşük riskli sığınmacıları sınır görevlilerinin sınır dışı etmesi yerine kendi istekleriyle ülkelerine dönmeleri kararı verdiklerinde onlara yardımcı oluyordu.

Kanada Sınır Hizmetleri Ofisi’nin (CBSA) yaptığı bir değerlendirmede programın hedefine ulaşmadığı tespit edildi.

Değerlendirme, mülteci reformlarının yürürlüğe girmesi sonrası artık insanları sınır dışı etme sürecinin daha da uzadığı ve masraflı hale geldiğini buldu.

Tartışmalı program, Kanada’nın muhafazakar hükümetinin devletin kaynaklarını kullanan ve asılsız siyasi sığınma talebi sahiplerinin bulunması amacını taşıyordu.

Rapor, uygulamanın varsayımlardan hareket ettiğini ve bu varsayımların doğrulanamadığına işaret ediyor.

Bu varsayımlardan en önemlisi insanlara kendi ülkelerinde yeni bir hayat kurmaları için yol parası ve bir miktar para vererek kaybettikleri siyası sığınma davalarının olumsuz kararlarını üst mahkemeye götürmeyecekleri inancıydı.

Her bir temyiz başvuru için alınan maddi desteklerin azalmasının davasını kaybeden siyasi sığınmacı adaylarının pes edip ülkeyi terk etmesine sebep olacağı hesaplanıyordu. Beklenen gibi olmadı ve siyasi sığınmacılar 2013-2014 döneminde iki ayrı temyiz başvurusu yaptılar. Bu sayı 2012-2013 döneminden daha fazla oldu.

Sığınmacılara negatif mahkeme kararını temyiz etmeden ülkelerine dönmeleri için belirlenen ülkelerden (DCO) gelenlere 500 dolar ve bunun dışındaki ülkelerden gelenlere de 2.000 dolara yakın para teklif ediliyor.

O da planlandığı gibi yürümedi.

Pilot programa katılan 142 kişiye şu ana kadar toplamda 234.000 dolar ödeme yapıldı.

Programa katılanların üçte biri programdan çıktı. Bu durum hükümeti yaptığı uçak biletleri masrafı ve operasyon giderleriyle bıraktı.

Ülkeden gidenler bir daha gelmedi. Program resmi talepte bulunulmadan kendi isteğiyle katılanlar açısından başarılı oldu.

2012 yılında Toronto’da başlatılan ve bütçeden 31.9 milyon dolarlık fon ayrılan pilot program bu yılın Mart ayına kadar sürdürülecek.

Kanada mülteci sisteminde son yıllarda yapılan reformlar neticesinde ülkede yapılan yeni siyasi sığınmacı başvuruları dramatik olarak düştü. Hükümet reformların ülkeye yapılan asılsız mülteci başvuru sayılarını oldukça düşürdüğünü düşünüyor.


Murat Kandemir, 31 Ocak 2015                  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder