31 Ocak 2015 Cumartesi

Kanada Ekspres Giriş Sistemi Başvuruları ve İlk İzlenimler

Ekspres giriş sistemi artık Kanada göçmenliğinde hayatımıza giren bir kavram. Ekspres giriş (express entry) aslında yeni bir sistem değil, sadece Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) tarafından yeni göçmen alımının yeni yöntemi.

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren sistemde federal nitelikli eleman sınıfı (FSWP), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTP) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC)  göçmenlik programlarından birine uygun olan adaylar ekspres giriş sistemi aracılığıyla Kanada’ya gidebilecekler.

Yeni sistemle birlikte Kanada’ya gitmek isteyen adaylardan bir havuz oluşturulacak ve ilk onayı alarak havuzda yer alan adaylardan uygun görülenlerden göçmenlik başvurusu yapması istenecek adaylar sürecin ikinci aşamasında daimi ikamet başvurusu yapabilecekler.  

Yani ekspres giriş sistemi adayın ilk onayı alarak havuza yerleştirildiği ön onay ve adayın çekilişte kabul edilerek Kanada göçmenlik başvurusu yapması istendiği ikinci adımdan oluşuyor. İlk onayın verildiği süreç ücretsiz olacak ve her ay düzenli yapılacak çekilişlerde Kanada göçmenliği için uygun görülen adaylara göçmenlik başvurusu yapmaları için davetiye, ITA (invitation to apply) gönderilecek. ITA alan göçmen adayı başvurusunu yaparak altı ay içinde Kanada’ya yerleştirilecek.

İnternet ortamında başlatılacak ekspres giriş sistemi başlayalı neredeyse bir ay oldu. Peki başvurular nasıl gidiyor? Başvuru sürecinde adaylar nelerle karşılaşıyor ve süreç nasıl sonlandırılacak? Bununla ilgili olarak hem süreci hem de bazı adaylardan duyduğumuz izlenimleri burada paylaşmak isterim.

Hükümetin başlattığı yeni sistemde MyCIC internet sayfasında önce bir profil oluşturmak gerekiyor. İlk haftalarda bazı linklerin çalışmadığı gibi şikayetler yapıldıysa da şu an sistemde bir sıkıntı görünmüyor. Fakat uyaralım sistemde yapılan son güncellemelerle MyCIC hesabınıza Explorer 6 gibi eski internet ara yüz programlarıyla ulaşamayabilirsiniz.

MyCIC sayfasında kayıt yaptırabilmek için iki ayrı seçenek var. Continue to Sign-in Partner ve Continue to GC Key seçenekleri. İki ayrı seçenek olması bazı adayların kafalarını karıştırmış. Sign-in Partner seçeneği online bankacılık hizmetleri gibi diğer çeşitli hizmetleri internet ortamında kullananlar için. (Sign-in partnerlerden bazıları BMO Financial Group, Choice Rewards, Scotiabank, TD Bank ve Tangerine). Bu partnerlerle çalışmıyorsanız GC key seçeneğini kullanın.

GCKey Log In or Register sayfasına ulaştığınızda yeni kayıt yaparak profil oluşturmalısınız.

Kullanıcı adı ve şifre oluşturma sonrasındaki online başvuru modülü oldukça başarılı. “MyCIC sayfasına hoş geldiniz” sayfasına ulaştıktan sonra artık sorulara cevap verebilirsiniz.

Burada 1-vize başvurusu yapabilir (Visitor visa study and work permit), 2-ekspres giriş sitemine giriş yapabilir (Ekspress Entry) ya da 3-IFHP (mülteci sağlık sigortası) başvurusu yapabilirsiniz. Tabi konumuz ekspres giriş olduğu için siz üç seçenekten ortadaki seçeneği işaretleyerek ilerleyeceksiniz.

En fazla bir saati geçmeyen bir sürede modüldeki sorulara cevap verilebilir. Tabi form önce kişisel bilgilerle başlıyor: Ad-soyad, doğum yeri, tarihi, medeni hali, pasaport, aile büyüklüğü ve Kanada’da yaşayan akrabanın varlığı.  Bu esnada pasaport gibi gerekli olan evraklar hazır olmalı. Burada evli iseniz eşinizin de bazı bilgilerinin girilmesi gerekiyor. Eşinizle ilgili girilmesi gereken bilgiler arasında eşinizin kimlik bilgileri, eğitim ve IELTS test skoru ve iş tecrübesi gibi detaylar var.

Sonra eğitim geçmişiniz ile ilgili sorular var. Lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora bilgileri burada girilmeli. Daha önce özellikle üzerinde durduğum IELTS sınav sonuçlarının da elde hazır olmalı. Bir sonraki bölümde IELTS sınav sonuçları ve bu sonuçları belgeleyen raporun numarası da isteniyor.

Meslekleriniz ve her bir mesleğinizin NOC kodu özenle girilmeli. Tüm iş tecrübeleriniz hakkında detaylı sorulara cevap verilmeli ve iş giriş-çıkış tarihleriniz ve yaptığınız her bir işin NOC kodlarını, çalıştığınız şirketlerin ismi vs. doğru şekilde girmelisiniz. Buradaki girilen bilgiler çok önemli çünkü havuzdayken seçilip ITA aldığınızda sizden istenen iş referansları ismini girdiğiniz şirketlerden olacak.  

Başvuru modülü doldurmak için gerekli şartlardan birisi de eğitim denklik raporunuz olan ECA (educational credential assessment) belgesi elinizde hazır olmalı. Belgenin numarasını sisteme girmeniz isteniyor. 

İlk aşama sonrasında girilen bilgilere göre sistem adayın FSW, FSTC ve CEC programlarından en az birine uygun olup olmadığını seçiyor. En düşük giriş eşiğini karşılayan adaya ön onay alıp kaç puanla havuza girdiği bilgisi veriliyor. En düşük giriş eşiğini karşılamayan adaya uygun görülmediği anında söyleniyor.

Bazı adaylar profil oluşturma sürecinde Job Bank ile ilişki kurmaya çalışıyorlar. Bu sizin kafanızı karıştırmasın. Siz ilk onayı alıp havuza yerleştirildikten sonra sistem sizi Job Bank ile ilişkilendiriyor.
MyCIC profiline aşina olmanız çok önemli. Formu iyice inceleyin ve sorulara elinizden geldiğince doğru cevaplar verin.

Umarım pürüzsüz bir ekspres giriş sistemi tecrübesi yaşar ve ön onayı alarak havuza yerleştirilirsiniz.


Murat Kandemir, 31 Ocak 2015   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder