30 Kasım 2015 Pazartesi

Kanada Hükümetinden Beş Aşamalı Mülteci Eylem Planı

Kanada’nın yeni Göçmenlik, Mülteci ve Vatandaşlık Bakanı John McCallum, Kanada Sağlık Bakanı ve mülteci projesi için hükümetin oluşturduğu Mülteciler Komitesi başkanı Jane Philpott ve Kanada Ulusal Savunma Bakanı Harjit S. Sajjan Ürdün’deki mülteci kampına 29 Kasım 2015’te resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

25.000 Suriyeli mülteciyi alma çalışmalarını hızlandıran Kanada hükümeti Amman’da bulunan ve 80.000 mültecinin yerleştirildiği Za’atari mülteci kampına yaptıkları bu resmi ziyaretle mültecilerin durumunu bizzat inceledi. Kampı gezen bakanlar bazı Suriyeli mültecilerle görüşme imkânı da buldular.

Bakanlar aynı zamanda Amman’da yeni Suriye mülteci işlem merkezinin de açılışını yaptılar. Burada hem mülteciler hem de bölgeye yerleştirilen Kanadalı resmi görevlilerle görüşmeler yaptılar ve mültecilerin seçilmesi, mülakatları ve elenmesi işlemlerini bizzat incelediler. Bakanlar aynı zamanda Ürdün Kralı Abdullah bin El Hüseyin ve Başbakan Dr. Abdullah Ensour ile bir araya gelerek insani yardım konusunda detayları görüştüler.

Kanada Hükümeti bu karmaşık mülteci krizinde Ürdün, Lübnan ve Türk hükümetleriyle birlikte çalışıyor.

Trudeau hükümeti 25.000 Suriyeli mültecinin ülkeye yerleştirilmesi için beş aşamalı acil ihtiyaç eylem planını yürürlüğe koydu. Mülteci eylem planı Kanadalıların sağlık ve güvenliği göz önüne alınarak hassas durumdaki Suriyeli mültecilerin korunmasını amaçlıyor.

İlk aşamada Kanada BMMYK ile birlikte çalışarak Kanada’ya getirilmek üzere Ürdün ve Lübnan’da kayıtlı olan mültecilerden seçme yapacak.

İkinci aşamada, seçilen mülteci adaylarıyla Amman ve Beyrut’taki Kanada vize ofislerinde mülakatlar yapılacak ve süreç başlatılacak.

Sonraki aşamada Aralık ayı başından itibaren özel çartır uçaklarla mülteciler Kanada’ya getirilmeye başlanacak.

Dördüncü aşamada Kanada’ya ulaşan mülteciler sınır güvenliği yetkilileri tarafından karşılanacak ve Kanada’ya giriş işlemleri gerçekleştirilecekler. Bu aşamada nihai kimlik teyidi de yapılacak. Tüm mülteciler sağlık kontrolünden geçirilecekler ve hastalığı bulunanların tedavilerine hemen başlanacak.

Son aşamada Suriyeli mülteciler yeni hayatlarına başlamak üzere Kanada’da çeşitli şehirlerine yönlendirilecekler. Kendilerine Kanada toplumuna entegre olmalarını sağlayacak temel destek ve hizmetler derhal sağlanacak.

Suriyeli mülteci yerleştirilmesi projesinde çeşitli federal bakanlıklar ve kurumlar ortaklaşa çalışacak. Federal bakanlıklar ve kurumların dışında eyalet ve bölge hükümetleri de projede etkin olarak çalışacak.

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) mültecilerin seçilmesi ve güvenlik süreçlerinden sorumlu olacak ve Kanada’ya girişlerini gerçekleştirecek. Ulusal Savunma Bakanlığı (DND) her bir aşamada görev alarak planlama, kontrol ve lojistik destek verecek. Sağlık ön kontrolleri ve idari süreçleri yöneterek Kanada’ya getirilen mültecileri Ontario ve Quebec’teki askeri üslerde geçici konaklanmalarını sağlayacak. Gerektiğinde askeri hava araçları ile mülteci taşıyacak. Kanada Küresel İlişkiler (GAC) ise diplomatik ilişkilerden sorumlu olacak. Lojistik destek vermenin yanında projede görev alacak memurların vize ve diplomatik işlemlerini yapacak. Görevlendirilecek memurların eğitim ve atamalarını gerçekleştirecek ve hem uçuşlarla hem de oturumlarla ilgili olarak giriş çıkış muamelelerinin hızlı yapılabilmesi için ev sahibi ülke hükümetleriyle koordineli çalışacak. Kanada Göçmenlik, Mülteci ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) yerleştirilecek kişileri BMMYK ile birlikte tespit edecek. Kendi görevlilerini bölgelere yerleştirecek. Seçilen ve güvenlik soruşturmalarını geçiren mültecilerin hızlıca Kanada’ya yerleştirilmesini sağlayacak. Eyaletler, bölgeler, belediyeler ve diğer partnerlerle birlikte mültecilerin entegrasyon çalışmalarını koordine edecek. Mültecileri federal sağlık sigorta kapsamı (IFH) altına alacak ve mültecilere ek destek sağlamak için sivil toplum kurumlarıyla iletişime geçecek. Kanada Toplum Sağlığı Ajansı (PHAC) Kanada girişinde karantina sağlık kontrolü gerçekleştirecek. Geçici barınma yerlerinde tüm mültecilere tıbbi bakım hizmetleri sunulacak. Kanada Halk Güvenliği ve Acil Hazırlık Ajansı (PS) Hükümet Operasyonları Merkezi (GOC) ise Kanada hükümeti adına federal bakanlık ve partnerleriyle koordinasyonu sağlayacak. Kraliyet Kanada Atlı Polisi (RCMP) ise IRCC ve CBSA’ya biometrik bilgi oluşturma konusunda destek verecek. Kanada Ulaştırma (TC) ise Kanada’ya olan uçuşları organize edecek ve hava hattı ve uçakların güvenliğini sağlayacak.

Mültecilerin güvenlik ve sağlık taramaları da titizlikle yapılacak. Kanada halkı ve mültecilerin güvenliğini ve sağlığını korumak için her bir Suriyeli mülteci çok kapsamlı bir güvenlik ve sağlık taramasından geçirilecek. IRCC’ye havale edilmeden önce kişiler mülteci olarak belirlenecek ve tecrübeli vize görevlileri tarafından göçmenlik ve güvenlik mülakatları gerçekleştirilecek. Mültecilerin kimlik ve belge teyitleri biometrik ve biyografik bilgi toplayarak yapılacak. Sağlık denetimi yapılacak ve hem uçuş öncesi hem de uçuş sonrası kimlik kontrolleri yapılacak.

Photo: CTVnews

Murat Kandemir, 30 Kasım 2015               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder