24 Kasım 2015 Salı

Kanada Önce Kadın ve Çocuk Suriyeli Mültecileri Alacak

Kanada’nın söz verdiği mülteciler için kadınlar, çocuklar ve ailelere öncelik vereceği belirtildi.

Liberal parti seçim kampanyalarında söz verdiği üzere Kanada’ya getireceği mültecileri seçerken kadınlara, çocuklara ve ailelere öncelik vereceği, yalnız seyahat edecek erkeklere izin vermeyeceği öngörülüyor.

CBC haberine göre erkeklere öncelik verilmemesinin sebebi güvenlik kaygılarından olurken yalnız erkeklerin mülteci yerleştirme programında yer almayacağı kesin gibi.

Kanada’nın yeni başbakanı Justin Trudeau seçim kampanyalarında 25.000 mültecinin bu sene sonuna kadar Kanada’ya yerleştirileceği vaadinde bulunmuş ve geçen haftalarda meydana gelen Paris saldırılarından sonra çeşitli güvenlik eleştirilerine maruz kalmıştı.

Hükümet Kanada’ya alınacak kişilerin güvenlik tehlikesi yaratmaması için titizlikle çalışıyor. Lübnan, Ürdün ve Türkiye’deki mülteci kamplarında nasıl bir çalışmanın yapıldığı konusunda bir açıklama yapılmadı. Hükümet insani yardım yaparken vatandaşların güvenlik konusundaki hassasiyetleri gidermek için ülkeye yerleştirilecek mültecilerin güvenlik kontrol ve denetimlerinin gerçekleştirileceği bilgisini paylaşıyor. Hükümetin mültecileri yerleştirme projesi Aylan bebeğin ölümü sonrası halktan oldukça destek görürken Paris saldırıları sonrası desteğin oldukça düştüğü görülüyor. Hatta mültecilerin getirilmemesi için bir imza kampanyası bile başlatıldı.

Alınacak 25.000 mülteci 1 Ocak itibariyle Kanada’ya getirilecek ve bunun 10.000’inin Suriyelilerin yoğunlukta olduğu Ontario eyaleti GTA bölgesine yerleştirilmesi planlanıyor. Hükümet, hotel ya da terkedilmiş hastane gibi mültecilerin geçici barınma ihtiyaçlarını karşılayacağı yerlere bakıyor.

Geçtiğimiz Pazartesi günü 16 kişilik Suriyeli mülteciler Calgary’ye ulaştı. Suriyelileri havalimanında karşılayan akrabaları ve bazı yabancılar gelenlere kışlık elbise, oyunca ve şeker gibi çeşitli hediyeler verdi.

Hükümet Kanada’ya geleceklerin bazılarını önce Ontario Trenton’daki askeri üste ağırlamak için hazırlıklar yapıyor. Kebek yakınındaki CFB Valcartier bölgesi de yeni gelenleri karşılamak için hazırlanıyor. CBC haberine göre hükümet çadır kent şeklinde anlaşılmasını önlemek için gelenlerin yerleştirileceği yerleri geçici ‘kamp’ bölgesi olarak adlandırma yapmaktan özenle kaçınıyor. Yıllarca ya da aylarca benzer geçici kamplarda kalan mülteciler Kanada’da çadırlarda uyumayacak.

Kanada askeri yetkilileri Ürdün, Türkiye ve Lübnan’daki kamplarda görevlendirildi. Mültecilerin yerleştirilmesi çeşitli personelin işbirliği sayesinde mümkün olacak. Lübnan’da bulunan kamplarda bazı mülteciler seçildi bile.

Yerleştirilecek mültecilerin belirlenmesinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’de (BMMYK) Kanada’ya destek veriyor.

Kamptan alınıp Kanada’ya getirilecek mülteciler özenle seçilecek ve en hassas olanlara öncelik tanınacak. Mültecilerin ön seçimlerinde CSIS ve RCMP gibi diğer Kanada kurumları Kanada Göçmenlik Bakanlığı ile beraber çalışıyor.

25.000 mültecinin Kanada’ya getirilmesi projesinin Kanada’ya maliyetinin 1.2 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.


Kanada 25 bin mülteciyi karşılamak için hazırlanıyor. Gelenlerin topluma uyum sağlaması için diğer hazırlıklar da sürüyor. Hükümet önümüzdeki günlerde konuyla ilgili daha da detaylı açıklamalar yapacak.

Murat Kandemir, 24 Kasım 2015         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder