21 Eylül 2016 Çarşamba

Kanada’da İşletme Sahibi Yabancılar LMIA İlan Muafiyeti Almak İçin Şirketin Yarısından Fazlasına Sahip Olmalı

Kanada hükümeti Kanada’da çalışmak isteyen yabancı işçilerin rağbet ettiği Geçici İşçi Programı’nın (TFWP) İşyeri Sahibi/İşletmecisi kategorisinde (owner/operator category) önemli bir değişiklik yaptı. İşgücü Pazarı Etki Değerlendirmesi (LMIA) belgesi başvurusunda önemli bir aşama olan ilan şartlarından tam muafiyet kazanmak isteyen yabancı kişi artık Kanada’daki işletmenin yüzde 50’sinden daha fazlasına sahip olmak zorunda.
Daha önce Kanada’da geçici olarak iş başvurusu yapmak isteyen yabancı işçi Kanada’daki işin herhangi bir parça hissesine sahip olarak ilan zorunluluğundan kurtuluyordu.
Bilindiği gibi Kanadalı işverenler yurtdışından getirtmek istedikleri yabancı işçilere alması zorunlu LMIA belgesi alabilmek için aradıkları elemanı verdikleri ilanla önce tüm Kanada’da aramak zorundalar. Bu ilan süresi sonunda aradıkları elemanı bulamadıklarını iddia ederek ülkeye yabancı işçi getirebiliyorlar. İşte Kanada’daki bir işletmenin belli bir payını satın alarak owners/operators kategorisinden başvuran yabancı işçiler için böyle bir ilan şartı aranmıyor.
İşletme sahibi/işletmecisi kategorisinden başvurmak isteyen yabancı işçi aşağıdaki minimum şartları sağlamak zorunda:
Yabancı işçi işin tek sahibi ya da çoğunluk hisse sahibi (yüzde 50’den fazla) olarak işi belli bir seviyede kontrol etme niyetini göstermeli,
Yabancı işçinin işletmeye girişiyle Kanada vatandaşları ve göçmenleri açısından yeni bir istihdam alanı açılacağı ve/veya mesleki becerilerin Kanada vatandaşları ve göçmenlerine geçmesine sebep olacağı gösterilebilmeli,
Yabancı işçinin işten çıkarılamayacağı da gösterilmelidir.
Çoğunluk ya da şirketin tek sahipleri her ne kadaar LMIA ilan şartlarından muafsa da başvuruları detaylı hazırlanıp sunulmalıdır. Unutulmaması gereken şey LMIA ilan şartlarından muaf olunsa bile yabancı işçi için LMIA belgesinin mutlaka alınması gerektiğidir.
Hükümetin bu son adımı tüm eyaletler için geçerli olacak ve bu kapsamda yapılacak başvuru sayının düşmesine sebep olacak. Geçici işçi programı, TFWP (temporary foreign worker program) şu an güncelleniyor ve önümüzdeki aylarda programda yapılacak tüm revizyonlar kamuoyuyla paylaşılacak.

Murat Kandemir, 21 Eylül 2016   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder