7 Eylül 2016 Çarşamba

Ontario’nun Yeni Sağlık Kartları Pasaport Başvurularında Kabul Edilmiyor

Ontario Hükümeti 13 Haziran 2016 itibariyle düzenlediği yeni sağlık kartlarında artık kart sahibinin cinsiyeti hanesini koymamaya başladı.
Daha önce burada Ontario eyaletinin hem sağlık kartlarında hem de ehliyetlerde kart sahibinin cinsiyetini belirtmemeye başlayacağını duyurmuş ve bu durumda bu kartların Kanada pasaport başvurularında destekleyici kimlik kartı olarak kullanılamaması ihtimalinin kamu oyunda tartışılmaya başlandığını yazmıştık.
Ontario’dan başvuru yapan ve yeni düzenlenen sağlık kartlarını kullanan bazı kişilerin Kanada pasaport başvuruları reddedilmiş ve başka kimlik kartları kullanmaları istenmişti.
Tartışmalar üzerine eyalet, Kanada göçmenlik bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini ve bu konuda işbirliği yapıldığının altını çizmişti. Bakanlık ise yeni kimlik kartları basımı konusunda kendilerine danışılmadığını kaydetmişti.   
Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) 26 Ağustos tarihinde kamuoyuyla paylaştığı bir duyuruda Ontario sağlık kartlarının pasaport başvurularında tek başına destekleyici resimli kimlik kartı olarak kullanılamayacağını belirtti.
Diğer bir deyişle Ontario’nun yeni sağlık kartları kart sahibinin cinsiyetini belirtmemesi yüzünden tek başına resimlik kimlik kartı olarak pasaport başvurularında kullanılamayacak fakat cinsiyet hanesi olan başka bir geçerli kart ile kullanılabilecek.
Pasaport başvurularında başvuran kişinin kimliğini ispat edecek bir kart gerekiyor. Kanada pasaportu başvurularında kabul edilen geçerli kartlarda kart sahibinin adı, cinsiyeti, doğum tarihi, fotoğrafı ve imzası olması gerekiyor. Ayrıca kullanılacak kartın geçerli olması ve federal veya eyalet hükümetleeri tarafından düzenlenmesi de şart. Bu bilgileri tek başına taşıyan bir kart yok ise birden fazla kart başvuran kişi tarafından kullanılabilir.  
Kanada pasaport başvurularında geçerli olarak kabul edilen kimlik kartları şunlardan olabilir:
Eyalet sürücü ehliyeti, eyalet kimlik kartları, diğer federal veya eyalet kimlik kartları, askeri kimlik kartları, yerli (indian) statüsü kartı, federal veya eyalet resmi görevli kartı, Kanada pasaportu veya yabancı pasaportlar.
Ontario sağlık kartında artık cinsiyet hanesi olmadığı için bu kart cinsiyet hanesi olup geçerli olan başka bir kartla, Ontario geçici sağlık kartı ya da kimlik kartı ile birlikte kullanılabilir.
Cinsiyet hanesi olan ve geçerli olan Ontario sağlık kartları halen kullanılabilir fakat süresi bitmiş sağlık kartları hiçbir şekilde kullanılamaz.
Pasaport başvurusunda kimliğinizi ispat etmek için kullanacaığınız kartlara dikkat edin.

Murat Kandemir, 07 Eylül 2016

1 yorum:

  1. Son derece yararlı ve ilginç bir makale! Bu harika blogun yazarlarına teşekkür ederiz! Selamlar Dymo Blog

    YanıtlaSil