29 Eylül 2016 Perşembe

Kanada’ya Giriş Yapan Göçmenlere Daimi İkamet Kart Teslimi

Her sene çeşitli göçmenlik programları kapsamında kabul edilen yüzbinlerce yeni göçmen Kanada’ya yerleşiyor. Bu yazımızı Kanada’ya giriş yapan yeni göçmenlere verilecek olan daimi ikamet kartları (permanent resident cards) teslimi üzerine yazdık.
Kanada’ya giriş yapan yeni göçmen önce ayrı bir daimi ikamet kartı başvuru yapmasına gerek olmadığını bilmelidir.
Ülkeye giriş yapan yeni göçmenler yetkililere Kanada’da  ev adresi göstermek durumundadırlar. Girerken gösteremiyorlarsa yer bulduktan sonra göçmenlik bakanlığına (CIC) online olarak bildirmeleri gerekiyor. Adres bilgisi kişinin göçmen olmasından itibaren 180 gün içinde bakanlığa bildirilmesi zorunlu. Bakanlık göçmenlerin ev adresi bilgisini bu sürede almaz ise onlara düzenlene daimi ikamet kartlarını iptal edecektir. Kartları iptal edilen göçmen yeni bir ücret ödeyerek PR kartı başvurusu yapması gerekecektir.
Göçmenler Kanada ev adresi bilgisini bakanlığın online hizmetlerinden faydalanarak iletilebilirler. Online adres bilgisi beş işgünü içinde aktif hale gelecektir. Göçmenlerin adres ve diğer bilgilerini güncellemesi çok önem arzeder.
CIC tarafından düzenlenen PR kartı alabilmek için Kanada’ya giriş yaptıktan 180 gün içinde bir adres bilgisi istendiği durumlarda online hizmet kullanılabilir.
Adres teyidi yapılırken sizden başvurunun kopyası, ödeme makbuzu ya da CIC’den gelen resmi mektup istenebilir. Adres teyidi yapıldıktan sonra CIC tarafından düzenlenmiş PR kartları bu adrese gönderilir.
Daimi ikamet kartının (PR card) daimi ikamet statüsü (permanent residency status) olan kişilere düzenlendiğini hatırlatalım. Kartlar Kanada’ya giriş yaptıktan sonra CIC’ye bir adres belirtilmesinin ardından göçmenin ev adresine gönderilir. Göçmen Kanada vatandaşı oluncaya kadar Kanada giriş-çıkışlarında bu kartı kullanacaktır. Kanada vatandaşı olan göçmenlerin daimi oturum statüsü iptal edilir ve ellerindeki karta el konulur.
PR kartı herhangi bir sebeple kaybedildiğinde, süresi bittiğinde ya da kullanılamayacak derecede zarar görmüşse yeni bir PR kart başvurusu yapılmalıdır. Kanada içinde PR kart yenileme işlemleri online olarak ta yapılabilir. Kanada dışında daimi ikamet kartını kaybeden göçmenler tekrar Kanada’ya dönebilmek için bulundukları ülkedeki Kanada konsololsuk veya elçilikten daimi ikamet seyahat dokümanı (PRTD) almak zorundadır.
Verilen PR kartlarının geçerlik süresi genel olarak beş yıldır. Bazı durumlarda göçmene bir yıllık PR kartı verilebilir. PR kartı üzerindeki son kullanma tarihine kadar geçerlidir.
Sadece belli durumlarda PR kart başvurusu yapabilirsiniz. Eğer kartınızı Kanada’ya giriş yapmanızın ardından 180 gün içinde alamamışsanız, halihazırda kullandığınız kartınızın süresi geçmişse ya da bitmesine 9 aydan daha az bir süre kalmışsa, kartınızı kaybettiyseniz, çaldırdıysanız ya da kartınız kullanılamayacak hale geldiyse ve son olarak isminizde resmi bir değişiklik olduysa ve kartınızı yeni isminizle çıkarmak istiyorsanız PR kart başvurusu yapabilirsiniz.
Bu senaryoların dışında bir durumda iseniz PR kart başvurunuz reddedilebilir. Düzenlenen PR kartları sadece Kanada adresine gönderilmektedir.
PR kartlarının yeni göçmenin adresine gelmesi en çok bir buçuk ayı bulmaktadır. Kart yenileme süresi ise Kanada içinde iki aylık bir süreye tekabul etmektedir.
Kanada’ya giriş yaptıktan sonra Kanada ev adresinizi en kısa zamanda CIC’ye bildirin. Kartınızı mutlaka alın ve göçmen olmanın tadını çıkarın.

Murat Kandemir, 29 Eylül 2016     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder