30 Kasım 2017 Perşembe

Kanada’daki İşçilerin Neredeyse Yüzde 25’i Göçmenlerden Oluşuyor

Kanada 2016 nüfus istatistiklerine göre göçmenler son 10 yılda Kanada işgücünde oldukça önemli sayıya ulaştı ve göçmen işçilerin yüzde 50’sinin en lisans eğitimi sahibi olduğu ortaya çıktı. (Foto:CIC news)

29 Kasım’da açıklanan rakamlarla 2016 yılında Kanadalı işçilerin yüzde 23.8’inin göçmenlerden oluştuğu ortaya çıktı. Bu oran 2006 yılında yüzde 21.2 seviyesindeydi. Kanada göçmenlik sistemi oldukça değişikliğe uğradı ve 2015 yılında nitelikli göçmen seçiminde kullanılacak ekspres giriş sistemi uygulamaya kondu.

Kanada istatistik bürosu Kanada’ya göçmen olarak yerleşen kişileri göçmen olarak tanımlamaktadır.

Göçmenler artık işgücü piyasasında eskisine oranla daha görünür hale geldiler. 2016 yılında göçmenler Toronto, Ontario metropolitan bölgesinde tüm işçilerin yarısını oluşturuyorlar. İşçilerin içinde göçmen oranının yüzde 43.2 olduğu British Columbia Vancouver bölgesi ikinci geldi. Alberta Calgary şehrinde ise göçmenler tüm işçilerin yüzde 32.5’ine denk geldi.

Göçmenler Kanada’ya 2015 yılında yürürlüğe konan ekspres giriş sistemi ile seçiliyorlar ve kabul ediliyorlar. Ekonomik göçmenler bu sistemde üç alt kategoride seçiliyor: Federal nitelikli işgören sınıfı (FSW), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC). Bunun dışında bazı göçmenler eyalet aday göçmenlik programları (PNP) ile Kanada’ya kabul ediliyorlar.

Ocak 2015’ten bu yana 145.368 kişi seçildi ve göçmenlik başvurusu yapmaları için davetiye (ITA) düzenlendi. Kanada ekspres giriş sistemi ile senelik 250.000 kişiyi göçmen olarak kabul edecek.

Ekspres giriş havuzuna yerleşmek isteyen adayların önce ekspres giriş programlarından birinde başvurma kriterlerini yerine getirmeleri gerekiyor. Göçmen adayları bu sistemde meslek becerileri, iş tecrübeleri, dil yeteneği, eğitim ve diğer kişisel bilgilere göre değerlendiriliyor.

İstihdam verilerine baktığımızda Kanada sağlık sektörü ve sosyal yardım sektöründe çalışanların çoğunlukta olduğu görülüyor. Tüm işçilerin yüzde 12.1’i olan 2 milyondan fazla Kanadalı sağlık ve sosyal yardım sektöründe çalışıyor. Onu perakende satış sektöründe çalışanlar takip ediyor.

İstatistiklere göre yüksek nitelikli bilgisayar ve bilgi sistemleri profesyonelleri grubu tüm çalışanların yüzde 2.1’ini temsil ediyor.

Rakamlara göre Kanada’ya göç edenlerin yüzde 50’sinden fazlası lisans ya da lisans üstü eğitim mezunlarından oluşuyor. Hem göç etmek isteyenler hem de Kanada’da okuyan yabancı öğrenciler göçmenlik başvurularında sahip oldukları yüksek eğitimden faydalanmaktadırlar.

2016 istatistiklerine göre 25-64 yaş arası her 10 göçmenin dördü lisans ya da lisans üstü eğitim mezunu. Aynı yaş aralığında olup Kanada’da doğanlarda ise bu oran sadece yüzde 25.

Göçmenlerin Kanada’da doğan nüfusa göre yüksek lisans ya da doktora eğitim sahibi olmaları oranı daha yüksek. 25-64 yaş arası göçmenlerde yüksek lisans ya da doktora eğitimi sahibi olanların oranı yüzde 11.3 iken bu oran aynı yaş grubu için Kanada’da doğanlarda sadece yüzde 5 civarında.

Eğitim açısından bakıldığında 24-64 yaş arası Kanadalıların yüzde 81.4’ünün eğitim, iletişim, adalet, sağlık ve diğer alanlarda lisans derecesi sahibi olduğu görülüyor. Sadece yüzde 18’lik kesimde bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik bölümlerinden eğitim derecesi var.


Murat Kandemir, 30 Kasım 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder