17 Kasım 2017 Cuma

Ontario Kolejlerinde Grevdeki Son Durum: Öğrenciler Dava Açtı

Ontario eyaletinde geçen Salı yapılan kontrat teklifinin kabul edilmemesi üzerine Ontario kolejlerinde profesorlerin, öğretmenlerin, danışman ve kütüphanecilerin başlattığı iş bırakma grevi devam ediyor. (Foto: Adrian Wyld/ Canadian Press) 

15 Ekim’de başlayan ve halen devam eden greve katılan çalışan sayısı tüm Ontario’da yaklaşık 12 bin kişiden oluşuyor. Grev yüzünden 100 binlerce öğrenci sınıflarından uzak kalmış durumda.

Peki ya Kanada’ya okumaya giden uluslararası öğrenciler? Grev en çok onları vurdu. Hem sömestr kayıpları yaşandı hem de okuma süresinin uzayacak olması onlara ek maliyet getirecek.  

Kolej, İşveren Konseyi Ontario İş İlişkileri Kurulundan yaptıkları teklifin oylanması için görüşme istedi ve Ontario Kamu Görevlileri Sendikasını (OPSEU) yanlış bilgilendirme yapmakla suçladı.

OPSEU üyelerinden yapılan teklifi geri çevirmesini tavsiye etti.

Tüm bunlar olurken eyalet hükümeti kolejlerden grevden etkilenen ve maddi zorluk yaşayan öğrencilere destek olmaları için bir fon oluşturmalarını istedi. Yüksek Eğitim Bakanı Deb Matthews Ontario’daki 24 kolejin 5 milyon dolarlık bir fon oluşturduğu tahmininde bulundu.

15 Kasım 2017 tarihli ctvnews haberine göre bakan Matthews tarafların anlaşamamasından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını ve bunun cezasını öğrencilerin çektiğini belirtti.

Matthews grevin anlaşmayla sonuçlanmasını arzu ettiklerini o yüzden işe dönüş mevzuatını eşik şartlar oluşmadığı sebebiyle şimdilik uygulatmak istemediklerini belirtti.

Bu arada bir yeni gelişme yaşandı ve geçen Salı 14 öğrencinin kolejlerine karşı Charney hukuk bürosuyla toplu dava açtıkları ortaya çıktı.

Dava talebinde kolejlerin eğitim veremeyerek öğrencilerle yaptığı anlaşmayı ihlal ettiğini iddia eden öğrenciler kaydoldukları programa devam edemedikleri için tam para iadesi talebinde bulunuyorlar.

Kolejler çalışanlara önümüzdeki dört sene içerisinde yüzde 7.75 zam ve daha uzun hamilelik ve doğum izni ve paramedik hizmetlerde verilecek haklarda 500 dolar artış gibi iyileştirilmiş haklar paketi teklif ettiklerini belirtiyorlar.

Koleji temsil eden müzakere gurubu her iki tarafın tüm ana sorunlarda anlaşma sağladığını fakat akademik özgürlüğün tanımı konusunda anlaşamadıklarını beyan etti.

Sendika yapılan teklifin içinde üzerinde anlaşılmamış ciddi tavizler olduğunu ve bunların fakülte haklarını zedeleyeceğini ve bunun sürdürülemez bir işe alma modeline katkı yapacağı düşüncesinde.


Murat Kandemir 17 Kasım 2017        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder