7 Kasım 2017 Salı

Ontario Kamu İlaç Sigorta Programı: OHIP+

Ontario Eyaleti Sağlık Programı (OHIP) ilaç kapsamı güncellendi. 1 Ocak 2018’den geçerli olarak özellikle 24 yaşın altındaki çocuklar ve gençler ilaç sigortası kapsamına alındı. (Photo: Ontario.ca)

Bebekler, çocuklar ve 24 yaşın altındaki tüm gençler OHIP+ olarak belirlenen ilaç sigorta kapsamına alındı. OHIP+ programına kaydolmak otomatik olacak ve onaylı tüm ilaçlar OHIP+ tarafından karşılanacak. OHIP kapsamı 25’inci yaş gününde son bulacak.

Hastaların OHIP+’ten faydalanmaları için ayrıca başvurmalarına gerek yok. OHIP+ kapsamına alınan grupların eczacıya sağlık kartlarını ve geçerli bir reçete vermeleri yetecek.

OHIP+ ilaç sigortası kapsamında Ontario İlaç Hakkı (ODB) programı kapsamında bulunan tüm ilaçlar karşılanacak. Bu programda 4.400 ilaç yer alıyor. Bu listede yer almayan ilaçlar ise özel erişim programları (EAP) kapsamında karşılanabilecek.

ODB listesinde bulunan ve çocuk ve gençlerin sık kullandığı ilaç grupları şöyledir:

Enfeksiyon tedavisinde kullanılan antibiyotikler, astım için spreyler, insulünler, oral diabetik ilaçlar ya da diabet test ölçüm çubukları, depresyon ilaçları, oral doğum kontrol ilaçları, epilepsi ilaçları, zihin hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ilaçları ve çocuk kanser hastalıkları ya da diğer seyrek görünen tıbbi durumları tedavi edecek ilaçlar.

Özel Erişim Programı (EAP) hastaların ODB listesinde yer almayan ya da alterntifi mevcut olmayan ilaçlara erişimi için kullanılabilir. Onaylanmış bir EAP talebiyle çocuklar ve gençler OHIP+ kapsamında ihtiyaç duydukları ilaca erişebilirler.

Trillium ilaç programı (TDP) özellikle vergi sonrası hanehalkı gelirlerinin yüzde 3 ya da 4’ünden daha fazlasını reçeteli ilaçlara harcayan ailelere özel bir programdır. 25 ve altı yaşında olan TDP hanehalkı üyelerinin gelirleri hanehalkı indirimli hesaba dahil edilebilir. Fakat OHIP+ kapsamında elde edinilen ilaçların ücreti cepten çıkan masraf olarak değerlendirilmediği için TDP hanehalı gelirlerinde indirim olarak hesaba katılmayacaktır.

Eğer ilaç ODP listesinde yer alıyorsa OHIP+ kapsamında sağlanacaktır. Eğer ilaç EAP programı kapsamında mevcut olacaksa çocuklar ve gençler bu ilaca erişebilecektir.

Fakat ilaç ODP programı kapsamında bulunmuyorsa o zaman OHIP+ sigortasıyla karşılanmayacaktır. Hastalar ve aileler ilacı yazan doktorlarla sigorta tarafından karşılanan diğer tedaviler hakkında görüşmelidirler. Bazı durumlarda bazı ilaçlar özel sağlık sigortası gibi üçüncü partilerce karşılanabilir.

OHIP’ten yararlanabilmek göçmenlik statüsüne bağlıdır. Mülteciler (mahkemesini geçmiş ve mülteci olarak kabul edilmiş kişiler) OHIP’ten yararlanabilmektedirler. Mülteci çocuklar ve gençler de OHIP+ kapsamına alınırlar.

Siyasi sığınma başvurusu yapmış fakat henüz davası görülmemiş veya sonuçlanmamış kişiler OHIP’ten yararlanamamaktadır. Bu durumdaki mülteciler federal geçici sağlık programı (IFHP) kapsamından yararlanabilmektedirler. Bu durumdaki çocuklar ve gençler de OHIP+ kapsamından yararlanamazlar.

Ontario eyaletinde yaşayan ve 0-24 yaş arası tüm çocuklar ve gençler otomatik olarak OHIP+ kapsamına alınmıştır. Bu kapsamdan faydalanmak istemeyenler ServiceOntario’ya başvurmalıdırlar.


Murat Kandemir, 07 Kasım 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder