18 Kasım 2017 Cumartesi

Manitoba Eyalet Aday Göçmenlik Programı (MPNP) Revize Edildi

Manitoba eyaleti kendi eyalet aday göçmenlik programını (MPNP) güncelledi ve geçtiğimiz haftalarda değişiklikleri kamuoyuyla paylaştı. (Foto: Immigration Manitoba)

Göçmenlik programında talep edilen meslekler listesi oluşturan Manitoba göçmenlik programını Kanada’nın federal göçmenlik programıyla (ekspres giriş) uyumlu hale getirdi.

Baştan aşağı elden geçirilen MPNP göçmenlik programında özellikle MPNP programı kapsamında iş yatırımcı göçmenlik, kalifiye işgören sınıfı ve yurtdışı kalifiye işçi sınıfları yenilendi. Güncellenenlerin yanı sıra uluslararası eğitim sınıfı adıyla yeni bir göçmenlik kategorisi de oluşturuldu.

Yeni oluşturulan meslekler listesi sayesinde yurtdışı kalifiye işçi (skilled worker overseas)  sınıfından başvuru kabul edilecek. Yurtdışı kalifiye işçi sınıfı Manitoba ekspres giriş (Manitoba express entry) ve insan sermayesinden (human capital) oluşan iki alt kategoriden oluşuyor.

Ekspres giriş (express entry) kategorisi 2018 yılı Ocak ayında açılacak ve Kanada’nın ekspres giriş sisteminde aktif olan göçmenlerden kalifiye göçmen adayları seçilecek. Burada gerekli olan kriter Manitoba’nın belirlediği talep edilen meslek listesindeki işlerden en az birinde en az altı aylık iş tecrübesi sahibi olmak ve Manitoba’da bir arkadaş/akraba olması ya da MPNP tarafından düzenlenmiş bir davetiye (ITA) sahibi olmak.

Insan sermayesi (human capital) kategorisi ise Manitoba’nın oluşturduğu meslek listesindeki işlerden en az birinde tecrübe sahibi olan ve eyalete ayak basarbasmaz istihdam edilme potansiyeli yüksek olan uluslararası nitelikli işçi başvurularını alacak. Bu programdan istenen diğer kriterlerin içinde aile bağlantıları sahibi olmak ya da son beş yıl içinde Manitoba’da okumuş ya da çalışmış olmakta var.

İş yatırımcı kategorisi (business investors-BIS)

İş yatırımcısı kategorisi girişimciler (entrepreneurs) ve çiftlik yatırımcısı (farm investors) olmak üzere iki alt kategoriye ayrıldı.

Manitoba hükümetinin yaptığı duyuruda BIS kategorisinde Manitoba’ya varır varmaz ilk 12 ay içerisinde ve özellikle Winnipeg dışında iş kurmayı planlayan kişilerin öncelik sahibi olacağı belirtildi. Girişimci kategorisinden başvuran kişiler daha önceden yapıldığı gibi eyalete 100.000 dolar iyi niyet depositosu yatırmak yerine eyaletle imzalayacakları performans anlaşması uyarınca geçici çalışma izni alacaklar. İmzalanan performans anlaşması girişimci adayın eyalette işleyen bir işletmeyi satın alacağı ya da yeni bir işletme açacağı anlamına geliyor. Eyalet bu kategorinin de 2018 yılının ilk çeyreğinde yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Kalifiye İşgören Sınıfı (Skilled Worker in Manitoba)

Manitoba’nın yeni kalifiye işgören sınıfı ise iki alt kategoriden oluşuyor. Manitoba iş tecrübesi (Manitoba work experience) ve işveren direk işe alım (employer direct recruitment) kategorileri.

Manitoba iş tecrübesi sınıfı özellikle Manitoba’da geçici çalışma izni ile çalışanlara ve mesleği talep edilen meslekler listesinde olmayanlara özel bir program. Diğer alt kategori olan işveren direk işe alım kategorisi ise akredite olan Manitobalı işverenlerden iş teklifi alan uluslararası adaylara özel.

Uluslararası Eğitim Sınıfı

MPNP bünyesinde oluşturulan bu yeni kategori daha çok Manitoba’da okuyan uluslararası öğrencilerin eyalet aday sertifikası alarak göçmen olabilmelerine olanak sağlayacak.

2018 yılı Nisan ayından başlamak üzere özellikle teknoloji, mühendislik ve matematik programlarından mezun olacakları hedefleyen bu yeni kategoride Manitoba’da mezun olup iş bulanların artık MPNP’ye başvurmak için altı ay beklemelerine gerek yok.


Murat Kandemir, 18 Kasım 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder