26 Mart 2018 Pazartesi

Kanada Göçmenlik Bakanlığına Bütçeden 747 Milyon Dolar


Kanada’nın 2018 federal bütçesinde Kanada Göçmenlik Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’na (RICC) 2018-2020 yılları arasında öngörülen Göçmenlik seviyeleri Planında kullanılmak üzere 747 milyon dolarlık fon ayrıldı (Foto:budget.gc.ca). 

747 milyon dolarlık fon Kanada hükümeti tarafından önümüzdeki altı yıllık dönem için çok yıllı göçmenlik seviye planlarının yürütülmesi için ayrılan toplam 875 milyon doların bir parçası.

IRCC için ayrılan bütçe göçmenlik sisteminin idaresi dışında özellikle daha çok yerleşim hizmetlerinin verilmesinde kullanılacağı belirtiliyor.

Kanada ayrıca ülkeye yeni gelen göçmenlere yönelik yerleşim hizmetleri veren sivil toplum kuruluşlarına maddi destek veriyor.

Hükümetin 2018-2020 Göçmenlik Seviye Planına göre bu üç yıllık dönemde Kanada’ya yaklaşık bir milyon göçmen kabul edecek.

Kanada’nın planı ekonomik göçmenlik programları kapsamında yapılan göçmen alımlarını yüzde 60 artırmak. Ekonomik göçmenlik programlarında göçmen adayının ödeyeceği işlem ve göçmenlik ücretleri bütçeden ayrılan fon dışında göçmenlik seviye planının işletilmesine destek verecek.

Yani Kanada için yüksek göçmen sayısı ekonomik büyüme ve sonrasında daha fazla vergilendirilen gelir demek.

IRCC, 747 milyon dolarlık fonun federal hükümetin aşağıdaki başlıklar altında 2018 bütçesinde göçmenliğe ayrılan miktara ek olduğunu belirtiyor.

Önümüzdeki beş sene için geçici yabanı işçi programı (TFWP) kapsamında kullanılması için 196 milyon dolar ayrılırken önümüzdeki üç sene içinde kullanılmak üzere 32 milyon dolar Kanada’ya yeni gelen ve görünür azınlık mensubu kadınların istihdam edilmesi çalışmaları için ayrıldı. Hükümet ABD-Kanada sınırından düzensiz göçmen olarak girerek 2018-2019 döneminde yapılan siyası sığınma taleplerinin incelenmesi hizmetleri için 17 milyon dolar ayırdı. 7 milyon dolar da önümüzdeki beş sene Kanada’nın Start-up vize programı kapsamında kullanılacak. Bu program sayesinde yabancı girişimciler Kanada’da iş kurabiliyor böylelikle Kanadalılar için yeni iş sahaları açıyor ve sonrasında göçmen olabiliyorlar.

Kanada’da göçmenlik politikaları çok önemli. Federal hükümet gelecek beş yılın hesaplarını şimdiden yapıyor.

Murat Kandemir, 26 Mart 2018       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder