28 Mart 2018 Çarşamba

Kanada Nüfus Artışı Uluslararası Göçe Bağlı


Kanada İstatistik Bürosu rakamlarına göre 2017 son çeyreğinde görülen Kanada’nın nüfus artışının yüzde 70’inin uluslararası göçle gerçekleştiği ortaya çıktı (Kaynak:Statistics Canada).

Kanada’nın federal istatistik bürosu 1 Ekim 2017 ile 1 Ocak 2018 döneminde uluslararası göçü genel nüfus artışının ana nedeni olarak görüyor. Bu dönemde Kanada nüfusu 78.805 kişiyle yüzde 0.2 oranında artmış bulunuyor. Bu sayının yüzde 70’i (55.048 kişi) uluslararası göçten kaynaklanan nüfus artışo olarak kayıtlara geçti. Bu artışın çeyrek bir dönem için oldukça fazla olduğu göze çarpıyor.

İstatistik Kanada’ya göre bu seviyede bir büyüme uzun zamandan beridir görülmüyor. Çeyrek dönemde bu seviyede bir artış en son 1991 yılında görülmüştü.

Kanada’ya bu dönemde çoğunluğu sığınmacı olan 2.087 düzensiz göçmenin de giriş yaptığı ortaya çıktı.

Uluslararası göçün Kanada’nın tüm eyaletlerinde nüfus artışına yol açtığı söylenebilir. Özellikle Yukon bölgesi en çok nüfus artışı yaşanan bölgelerden. Ayrıca Kebek, Ontario ve Manitoba eyaletlerinde de nüfus artışı kaydadeğer olarak gerçekleşti.

Uluslararası göç doğum oranları düşüklüğü ya da eyaletler arası göç gibi çeşitli sebeplerle nüfus kaybı yaşayan Prince Edward Island ve New Brunswick gibi eyaletlerin de çok işine yarıyor.

Daimi göçmen olmayan ziyaretçilerin de Kebek, Manitoba ve British Columbia’da nüfus artışına katkı yaptığı görüldü.

Kısacası göçmen ülkesi Kanada’da nüfus artışı büyük oranda uluslararası göçle mümkün olabiliyor.

Murat Kandemir, 28 Mart 2018  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder