9 Mart 2018 Cuma

PEI Eyalet Aday Göçmenlik Programı İstatistikleri

Prince Edward Island (PEI) eyalet hükümeti kaynaklarına göre eyalet aday göçmenlik programı (PEI-PNP) kapsamında Kanada’ya iş kurmak için giden girişimcilerin yaklaşık beşte biri senede 100 günü eyalet ya da Kanada dışında geçiriyorlar.

Göçmenlik program şartlarınca eyalette iş kurmak ve en az bir sene yürütmek zorunda iken Kanada dışında bulunmalarına karşın programdan çıkarılmıyorlar. Daimi oturum (PR) sahibi oldukları için Kanada’da seyahat özgürlüğüne sahipler.

Girişimcilerin eyalette bulunmama oranları PEI eyaletinin diğer eyaletlerin göçmenlik programlarındaki standartları yakalamasını zorunlu kılıyor.

Adanın programı göçmenlerin PEI’de kurdukları bir işte aktif ve devamlı olarak bir işi en az bir sene yönetmelerini şart koşuyor.

Paylaşılan istatistiklere göree Ada’nın programında başarılı bir katılımcı eyalet dışında 182 gün bulundu. 15 kişi işleri aktif olarak yürütülürken 100 gün eyalet dışındayken 39 kişide 50 gün Kanada dışında bulundular.

Eyaletin göçmenlik ofisi standartlara bakıldığını ve PNP programında şu an için herhangi bir değişikliğin öngörülmediğini belirtiyor.

Programa kayıt yaptıran girişimci göçmenler kendi işleri ya da Kanada’daki işleri sebebiyle eyalet ya da Kanada dışında bulunmaları gerekebiliyor.

PEI PNP programı uyarınca başvuran girişimciler Ada hükümetine 200.000 dolar depozit yatırmaları ve eyalette kuracağı bir işte en az 150.000 dolar yatırım taahüdünde bulunması gerekiyor.

Anlaşma imzalandıktan sonra eyalet, girişimciyi eyalet adayı olarak gösteriyor ve girişimci adayı Kanada dışındayken federal hükümete daimi oturum başvurusu yapıyor. Bir yıl geçtikten sonra girişimcilik şartlarını yerine getiren göçmen girişimciler önceden yatırdıkları paranın 150.000 dolarının iadesi ve eyalette yeteri kadar yaşadıkların kanıtlayanlar da kalan 50.000 doların iadesi talebinde bulunabiliyorlar.

PEI eyaleti PNP programı kapsamında 2016-17 yılında eyalete yerleşen 177 girişimcinin üçte ikisi yaptıkları depozitoyu geri istemedi. Yani bu girişimcilerin çoğunluğu PEI’de işyeri açmadı.

Eyalete girişimci göçmen olarak gitmek isteyenlerin yaptıkları depozit ödemelerinin 2016-2017 için 18 milyon dolara ulaştığı ve bu paranın eyaletin altyapı projelerinde harcamayı planladığı miktarın yarısına eşit olduğu belirtiliyor.

Diğer eyaletlerde iş göçmenlik sistemi bu şekilde işletilmiyor.

Örneğin Ontario ve British Columbia eyaletlerinde girişimcilere önce geçici çalışma izni düzenleniyor. Eyalet sertifikası girişimci adaylarına anlaşma şartlarına uyulması sonrasında gönderiliyor ve girişimci göçmen adayı daha sonra Kanada içerisindeyken daimi göçmenlik başvurusu yapabiliyor. Ayrıca örneğin girişimcinin bir senenin en az dokuz ayını (ya da 274 günü) Ontario’da geçirmek gibi diğer ikamet şartlarıda bulunmaktadır.

Nova Scotia’da ise girişimcilik kategorisinde özellikle “Nova Scotia’da kurulacak iş aktif olarak kurucu göçmen adayı tarafından yönetilmelidir. İş Nova Scotia dışında başka bir Kanada eyaletinde ya da Kanada dışından idare edilmemelidir” kuralı bulunuyor. Hatta Nova Scotia’da bulunmayan katılımcıların çalışma izinleri iptal bile ediliyor.

Girişimci olarak eyalete yerleşmek için başvuranların önemli bir bölümünün eyalete yerleşmediği açık olarak görülse bile PEI eyaleti kendi göçmenlik programından memnun gibi görünüyor.

Murat Kandemir, 09 Mart 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder