10 Mart 2018 Cumartesi

Kanada Göçmenlik Başvurusu Sonrasındaki Medeni Hal Değişiklikleri


Göçmenlik başvurusu sonrasında asıl başvuran (principal applicant-PA) veya bakmakla yükümlü olunan aile üyeleri (dependents) ile ilgili medeni hal değişikliklerinin başvuruyu nasıl etkilediği konusu kafa karışıklığına yol açabilmektedir.

Örneğin ekspres giriş (express entry) göçmenlik başvurusu yapıldığı ve başvuru sonuçlanması sonrasında adaya (PA) ve eşine ve de çocuğuna daimi oturum teyit belgesi CoPR’nin (Confirmation of Permanent Resdidence) düzenlendiğini varsayalım. Yani Kanada’ya yerleşmek için herşey hazır. Tam da bu sırada karı kocanın boşanma aşamasına geldiği ve mahkeme sürecinin başlaması evlilik temelinde tüm aile bireylerinin göçmenlik statüsünü etkiler mi?

PA’nın kadın olduğu ve eşinden boşanmak için mahkemeye gitmesi durumunda kocasının göçmenlik statüsünün tehlikeye gireceğini hatta iptal edilebileceğini belirtelim. Ana başvuran kişi Kanada’ya giriş yapacak ve sınır görevlisine elçilikten verilen göçmen vizesini (immigrant visa) gösterecektir ve ülkeye giriş yapabilecektir.

Göçmenlik yönetmeliklerinin ilgili maddeleri uyarınca Kanada’ya giriş yapacak göçmenler sınır görevlisine göçmen vizelerini gösterecek ve sınırda incelemeye tabi tutulacak ve girişlerine öyle izin verilecektir.

Göçmen vizesi olup evliliği bitmiş olan göçmenler sınır görevlisine bu durumu bildirmelidirler. Bu durum bekar olup evlenenler için de geçerlidir.

Sınır görevlisinin görevi elinde göçmen vizesi olan ve Kanada’ya yerleşmeye gelen göçmen adayının ilgili kanun ve yönetmeliklere uygunluğunu, asıl başvuran göçmenin medeni halinin göçmen vizesi verilmesinden bu yana değişmediğini ve başvuran kişi ve aile üyelerinin başvurusunu yaptığı programın kurallarına hala uyduğunu teyit etmektir.

Bu kurallar bazı özel durumların dışında ve başvurunun tipine göre değişmekle birlikte PA’nın boşandığı kişinin göçmen olarak Kanada’ya yerleşebilmesini engellemektedir.

Ekonomik sınıflar, aile sponsorluğu ve siyasi sığınmacı sınıflarındaki kurallar asıl başvuranla (PA) Kanada’ya gelecek diğer aile üyelerinin (eş ve çocuklar) Kanada’ya yerleşene kadar hala PA’nın aile üyesi olarak sayılması gerektiğini teyit ediyor. Başvuru sürecinin Kanada dışında bitmesi ve tüm aile üyelerine daimi oturum vizesinin düzenlenmesi aile üyeleri olarak sayılması için yetmiyor. PA ile birlikte gelen aile üyelerinin Kanada sınırında tekrar incelenmesi ve son kez programa uygun olduklarının teyit edilmesi gerekiyor.

Sınır görevlisinin incelemesinde PA’nın boşandığını belirtmesi durumunda diğer eşin göçmenlik statüsü iptal edilmektedir. PA boşandığını gizlemesi durumunda kendisinin göçmenlik statüsü de gerçeği gizlediği gerekçesiyle tehlikeye girecektir.

Murat Kandemir, 10 Mart 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder