18 Aralık 2018 Salı

Artık Daha Fazla Göçmen Eyalet Adaylığı Sayesinde Kanada’ya Gidiyor


2018 yılı özellikle Kanada’nın eyalet aday programları (PNP) ile seçilen göçmen sayılarında artışın kaydedildiği yıl olarak göze çarptı.

Kanada’nın federal göçmenlik sistemi ekspres giriş (express entry) 2015 yılından beri Kanada’ya göçmen olarak gitmek isteyenlerin kabul edildiği bir göçmenlik sistemi olarak işletiliyor. Kanada’ya gitmek isteyen yabancılar ekspres giriş aday havuzuna ön kayıt yaptırıyorlar ve aldıkları puanlara ve diğer faktörlere göre seçilmeyi bekliyorlar.

Aday havuzunda kayıtlı ekspres giriş adayları seçildiklerinde kendilerine davetiye (ITA) gönderiliyor ve bu davetiyeyi alan yabancılar Kanada daimi oturum başvurularını tamamlıyorlar.

Federal hükümetin dışında eyaletler de aday havuzunda kayıtlı göçmen adaylarını seçebiliyorlar. Özellikle bu sene eyalet aday programları vasıtasıyla aday havuzunda kayıtlı daha fazla ekspres giriş adayının seçildiği ve davetiye aldığı görülüyor.

Örneğin 2018 Ocak ve Eylül arasında 62.500 ekspres giriş adayı davetiye almış ve bunun yaklaşık yüzde 12’si olan 7.500’ü ise eyalet aday programları aracılığıyla seçilmiş.

2017 yılının aynı döneminde ise eyalet aday programları ile düzenlenen ITA sayısı toplam ITA sayısının yüzde 9’undan biraz daha fazla.

Kanada’nın eyalet aday göçmenlik programı (PNP) Kanada’nın tüm eyaletlerinin göçmenliğin faydalarından yararlanabilmesi için kullanılıyor. Eyaletler kendi bölgelerinde istedikleri göçmenleri belirledikleri çeşitli kriterlere göre seçebiliyorlar.

Artık her eyaletin bir göçmenlik aday programı ve bunun özellikle ekspres giriş adaylarının kabul edildiği ve federal ekspres giriş sistemine bağlantılı bir alt kategorisi bulunuyor. Federal ekspres giriş göçmenlik sistemi Kanada’ya gelmek isteyen ve federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) program kriterlerinden birine uyan göçmenlerin başvuru yaptığı ana göçmenlik sistemidir.

Minimum kriterleri taşıyan ve ekspres giriş sisteminde kayıtlı olan göçmen adayları eğer herhangi bir eyaletten aday olarak gösterilirlerse kendi puanlarına ek 600 puan daha kazanıyorlar. Bu ek 600 puan onların hemen göçmenlik davetiyesi almalarına olanak sağlıyor.

Eyalet aday programlarıyla alınan ITA sayısının artmasının sebepleri arasında eyalet adaylığında verilen ek 600 puanın etkisi kuşkusuz var. Federal ekspres giriş minimum kabul puanları şu sıralar 440’larda seyrediyor. Kabul edilmesi zor birisinin aldığı ek 600 puan onu derhal en iyi puanı olanların yanına koyuyor ve kısa sürede seçiliyor. O yüzden federal ekspres giriş havuzunda olup ta 400’ün altında puanı olanlar PNP programlarına çok rağbet ediyorlar.

PNP programları ile düzenlenen ITA sayısındaki artış PNP programlarının federal hükümetin göçmenlik stratejisindeki yerini de gösteriyor.

Kanada’nın yeni çok yıllı göçmenlik seviyeleri planına göre PNP ile önümüzdeki yıl 6.000 daha fazla başvuru alınarak 61.000’e çıkarılacak.

2021 yılına kadar bu alımların 71.300’e ulaşması bekleniyor. Bu sayı 2018’in hedefi olan 55.000’in neredeyse yüzde 30 daha fazlası.

Kanada göçmenlik bakanlığının (IRCC) parlamento için hazırladığı 2018 yılı raporuna göre PNP ile göçmen alımları ilk yürürlüğe konduğu 1996’dan bu yana düzenli olarak artış gösterdi. 1996 yılında sadece 233 aday kabul edilirken bu sayı 2017’de 49.724’e ulaştı.

2017 yılında kabul edilen PNP göçmen adaylarının 13.531’i ekspres giriş adaylarından oluşmaktaydı. IRCC’ye göre bu rakam 2016 yılı rakamlarından yüzde 73 daha fazla.

PNP’lerin artması yeni göçmenlerin Kanada’nın en kalabalık şehirlerin dışına farklı eyaletlere yerleşmesine de yol açıyor.

Nova Scotia, Prince Edward Island, Manitoba ve Saskatchewan gibi eyaletlerin 2018 yılında ektin olan ekspres giriş sistemine uyumlu eyalet göçmenlik programları var.

IRCC’ye göre 2017 yılında Kanada’ya gelen ekonomik göçmenlerin yüzde 34’ü Ontario, British Columbia ve Kebek dışına yerleşti.

Ekspres giriş sistemine kayıt olduktan sonra eğer puan seviyeniz 440’ın altında ise eyaletten aday gösterilme şansını yakalamak için mutlaka tüm eyaletlerin göçmenlik programlarını inceleyin.

Murat Kandemir, 18 Aralık 2018  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder