28 Aralık 2018 Cuma

Kanada ve ABD Tüm Ziyaretçilerin Giriş-Çıkış Bilgilerini Birbirleriyle Paylaşacak


Kanada hükümeti tek sınır komşusu olan ABD sınırında güvenli ve etkili giriş çıkış yapılmasına çok önem veriyor.

Artık sadece giriş yapanların değil Kanada’dan çıkış yapanların da kayıtları tutulacak. Giriş-çıkış kayıtları ABD ile de karşılıklı olarak paylaşılacak.   

Kişilerin hakları ve özel bilgilerinin korunması için gereken önemi göstermeye çalışan Kanada ülkeye giren tüm ziyaretçilerin biometrik bilgilerini kaydediyor. Ziyaretçilerin girişte biografik kayıtları ile ülkeye giriş bilgileri tutulurken ülkeden ne zaman ayrıldıkları ve nereye gittiklerinin bir kaydı tutulmuyor.

Şu an Kanada ve ABD kendi daimi oturum sahiplerinin ve üçüncü ülke vatandaşlarının birbirlerine yaptığı ziyaretlerde onların biyometrik bilgilerini birbirleriyle paylaşıyor. Bir ülkeye yapılan giriş öteki ülke için çıkış anlamına geliyor. Kanada ayrıca ABD vatandaşları ve oturum sahiplerinin biyografik bilgilerini de kaydediyor ve paylaşıyor. Bu bilgi paylaşımı ile iki ülke arasında giriş-çıkışların sorunsuz yapılmasına imkan veriyor.

Şimdi ki durumda Kanada sınır güvenliği teşkilatı (CBSA) kanunen yetkili kılınmış bir organ olarak Kanada’ya kara ve hava yoluyla giriş yapan herkesin temel biyografik bilgilerini kaydediyor.

Giriş bilgilerini kaydeden Kanada artık bundan sonra tüm ziyaretçilerin çıkış bilgilerini de kaydetmeye başlayacak. Şu anda gerekli yasal altyapı çalışmaları devam ediyor ve ilgili yönetmelik hazırlanıyor. Herşey hazır olduğunda CBSA verilen yetkiye dayanarak artık Kanada’dan çıkış yapan ziyaretçilerin de bilgisini tutacak.

Kısacası Kanada artık hava ve kara yoluyla Kanada’ya giriş yapmış bir ziyaretçinin ne zaman ve nereye giriş yaptığını bildiği gibi ne zaman ve nereye çıkış yaptığını da bilecek.

Kanada hükümeti bunu ABD ile Kanada vatandaşları dahil iki ülke arasındaki tüm ziyaretçilerin biografik bilgilerini ABD ile paylaşarak yapacak. Aynı şekilde ABD’ye birisi giriş yaptğında CBSA, ABD gümrük ve sınır güvenliğinden giriş yapan kişi hakkında bilgi alacak. Kanada’da yine aynı şekilde Kanada’ya giriş yapan kişi hakkında ABD’ye bilgi verecek. Böylelikle iki ülkeden yapılan çıkışlar kayıt altına alınmış olacak.

CBSA ayrıca giden ya da gitmesi beklenen tüm yolcuların ve kabin görevlilerinin biyografik bilgilerini de toplayacak. CBSA tüm havayolu şirketlerinin elektronik yolcu listesini de alacak fakat yolcu manifesto bilgileri ABD ile paylaşılmayacak.

Gerekli görülen hallerde Kanada’dan ayrılan kişilerle CBSA tarafından birebir görüşme de yapılabilecek ve hatta sorgulanabilecek.

Kanada hükümetine göre bu giriş-çıkış bilgi paylaşımı uygulamasının faydaları oldukça fazla. Bu uygulamayla Kanada kendi kurallarını uluslararası ortaklarının benzer uygulamalarıyla eşit duruma getirmiş oluyor. Özellike Kanada-ABD sınır geçişlerinde her iki ülkenin güvenliğini daha da pekiştirecek. CBSA ve Kanada’nın diğer federal hükümet ortakları bu uygulama sayesinde insan ya da eşya kaçakçıları, cinsel saldırı suçu işleyenler, kanun kaçakları ya da yasadışı mal ticareti yapanlar gibi yüksek riskli olarak görülen kişilerin ve eşyalarının hareketlerini kısıtlamış olacaklar. Çocuk kaçırmaların önüne de geçilmesi hedefleniyor.

Giriş-çıkış kayıtlarının tutulmasıyla Kanada’ya giriş yapan yabancıların oturum süreleri daha kolay kontrol edilebilecek ve seyahat geçmişleri kayıt altına alınacak. Göçmenlik görevlilerinin tüm dikkatlerini Kanada içindekilere yöneltmesine yol açacak ve Kanada’yı zaten terketmiş yasal ya da yasadışı kişilerin Kanada içinde göçmenlik başvuruları ya da sınır dışı etme gibi işlemlerin yapılmaması ve bu sayede zamandan tasarruf yapılması da mümkün olacak.

Elde tutulan kayıtlar sayseinde Kanada’nın daimi oturum sahiplerinin oturum ve vatandaşlık şartlarını yerine getirip getirmediği daha kolay tespit edilecek. Ve ayrıca Kanada’yı terketmiş kişilerin sahip olduğu sosyal hakların devamına ya da iptaline de karar verilebilecek.

Kanada’nın ilgili federal kanunlarına uygun olarak toplanacak çıkış bilgileri CBSA ve Kanada’nın diğer federal bakanlıkları arasında paylaşılacak ve ayrıca bu bilgiler ABD’nin ilgili kurumlarıyla da paylaşılacak.

Peki tam olarak hangi bilgiler paylaşılacak? Şimdi biraz ondan bahsedelim.

Biografik bilgiler ile kastedilenler kişinin adı-soyadı, doğum tarihi, vatandaşlığı, cinsiyeti, seyahat belgesi tipi, numarası ve seyahat belgesini düzenleyen ülkenin adından oluşmaktadır.

Giriş bilgileri ise biyografik bilgilere ek olarak kara/hava yoluyla yapılan giriş tarihi ve saati ve giriş yapılan sınır kapısı bilgisinden oluşuyor.

Çıkış bilgileri ise yine biyografik bilgilere ek olarak çıkış tarihi, saati ve çıkış yapılan sınır kapısından oluşuyor. Çıkışın kara ve hava yoluyla yapılmasına göre uçuş bilgileri ya da kapı bilgileri de bu bilgilere dahildir.

Murat Kandemir, 28 Aralık 2018    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder