24 Aralık 2018 Pazartesi

Kanada Yurtdışından 18 Doktor Göçmen Kabul Etti


Kanada Nova Scotia eyaletinin göçmenlik bakanının Nisan ayında İngiltere’ye yaptığı ziyaret sonrasında şu ana kadar 18 yeni doktor eyalete yerleşti ve doktor olarak çalışmaya başladı.

Nova Scotia göçmenlik bakanı Lena Diab geçen yaz hem İrlanda’ya hem de Birleşik Krallığa resmi ziyaretler yapmıştı.

Tüm diğer eyaletlerde olduğu gibi doktor eksikliği yaşayan eyaletin göçmenlik bakanı yurtdışından 18 yeni doktoru Kanada’ya getirdi ve eyalette çeşitli hastanelerde doktorluk yapmaya başladı.

Eyalet geçtiğimiz şubat ayında özellikle doktorlara özel göçmenlik programı başlatmış ve Kanada dışında tıp eğitimi almış olan doktorların Kanada göçmenlik başvurularını daha hızlı sonuçlandırarak eyalette branşlarında çalışma şansı vadetmişti.

Şu ana kadar 18 yabancı doktorun eyalete yerleşmesi tamamlandı. Eyalette çalışmaya başlayan bu doktorların 15’i aile doktoru ve üçüde uzman doktor.

Nova Scotia sağlık otoritesi doktorların çoğunun mesleki ruhsatlandırma işlemlerini tamamlayıp aktif olarak çalışmaya başladıklarını ve birkaçının da yeni yılın başında çalışmaya başlayacaklarını duyurdu.

Kanada’nın neredeyse tüm eyaletlerinde hem doktor hem de hemşire açığı var. Her ne kadar doktor veya hemşireye ihtiyaçları olsada Kanada’ya doktor olarak göç etmek düşünüldüğü kadar zor değil fakat Kanada’da doktor olarak çalışabilmek biraz zor. Federal kayıt işlemleri dışında doktorluk için ruhsat veren eyaletçe de kabul edilmek gerekiyor.

Kanada eyaletlerinden Nova Scotia işte bu konuda devrimsel bir çıkış yaptı ve İngiltere ve İrlanda’ya giderek oradan doktor ihraç etmeye başladı. İngiltere ve İrlanda’da doktorluk yapanlara eyalette meslek ruhsatı tanımlanıyor ve eyalette doktorluk yapmalarına izin veriliyor.

Şimdi asıl soru şu bu fırsattan başka ülkelerin doktorları da yararlanabiliyor mu? Örneğin bir Türk doktorun böyle bir başvuru yapma şansı var mı?

Hemen cevap verelim. Maalesef hayır. Bu konuda oldukça fazla yazı yazdım. Öncelikle şurasını net olarak belirtelim. Kanada’ya göçmen olarak gitmek ayrı bir şey Kanada’da doktorluk mesleğini icra edebilmek ayrı bir şey.

Yani Kanada’ya göçmen olarak gitmek isteyen doktorlar pekala ekspres giriş göçmenlik sistemini kullanarak Kanada’ya göçmen olarak yerleşebilirler. Göçmenlik statüsü onların Kanada’da direk doktorluk yapmalarına olanak vermeyecektir. Yabancı doktorların Kanada’da doktorluk mesleğinin paydaş kuruluşları (eyalet ve federal tıp otoriteleri) nezdinde takip etmeleri gereken çeşitli süreçler olacaktır.   

Türk doktorların Kanada’da doktorluk yapmalarına izlenecek yollar birden fazla olmakla birlikte burada en önemli yol belki de Türk doktorun Kanada’da bir yan dal eğitimi ayarlaması olabilir. Klinik ya da araştırma yan dal eğitimleri Kanada’da doktorluk mesleğine geçiş imkanı verebilecektir. Bu şekilde Kanada’ya doktor olarak yerleşen birçok doktorun işlemlerini bizzat ben yaptım.

Kanada’ya göçmen olmak isteyen doktorlar bana CV’lerini ve varsa İngilizce ve/veya Fransızca dil sınavları (IELTS/TEF vs.) gönderebilirler. Kendilerine bu konuda yardımcı olabilirim.  Mail adresim murat_kandemir@outlook.com

Murat Kandemir, 24 Aralık 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder