18 Şubat 2019 Pazartesi

Artık Daha Fazla Yabancı Öğrenci Nova Scotia’ya Yerleşiyor


Kanada’nın Atlantik eyaletlerinden Nova Scotia, bölgede okuyan yabancı öğrencilerin en azından yüzde 10’u göçmen olarak kazanmak istiyor.

Başkenti Halifax olan Nova Scotia eyaletinde özel ve kamu olmak üzere 40’dan fazla yüksek okul ve üniversite bulunuyor. Bu okulların en az yarısındaki eğitim programlarının çoğu Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından akredite olan programlar. Bu bölümlerden birisini bitiren kişiler mezun olduktan sonra okudukları süre kadar çalışma izni de elde edebiliyorlar.

Oldukça güzel bir eyalet olan Nova Scotia okumak isteyen öğrencilere farklı bir seçenek sunuyor. Buraya okumak için dışardan gelen öğrenciler havalimanı ormanlarla çevrili olan Halifax’a inerken bir ormana indikleri duygusuna kapılıyorlar. Orman ve okyanus manzarası bölgenin ana görüntüsünü oluşturuyor. Burası Kanada’nın Toronto ya da Vancouver gibi diğer büyük şehirlerin bilinen görüntüsünden uzak doğayla daha fazla içiçelik arzediyor.

Bugün Nova Scotia’da dünyanın farklı ülkelerinden gelmiş binlerce yabancı öğrenci çeşitli okularda öğrenim görüyor ve eskisine göre artık daha fazla öğrenci mezun olduktan sonra bu eyalete yerleşiyor.

Bu eyaletin göçmenlik aday programının özellikle okullarını bitiren öğrencilere daimi oturum başvurusu yapma fırsat vermesi mezunların eyalette kalmasını etkileyen diğer önemli bir faktör.

Eyalette kiraların daha uygun olduğu belirtilirken diğer bölgelere göre aynı yaşama kalitesi de sunuyor.

2014 yılında yayınlanan Ivany raporunda eyaletin 2024’e kadar bölgesinde okuyan öğrencilerin en azından yüzde 10’nunu tutabilmesinin önemine vurgu yapılmıştı.

Son rakamlar gösteriyorki eyalet bunda başarılı oldu. One Nova Scotia’a göre artık eyalette okuyan yabancı öğrencilerin yüzde 9.4’ü okulları bittikten sonra kalıyorlar. Bu rakam eyalet için oldukça iyi. 2014 yılında okuyan yabancı öğrencilerin sadece yüzde 5’i eyalete yerleşiyordu.

2014 yılında eyalet sadece 35 uluslararası öğrenciyi göçmen adayı olarak göstermişti. 2018 yılında ise aday gösterilen mezun sayısı 440’a yükseldi.

Eyaletçe aday gösterilen öğrenciler daha sonra federal hükümete başvurarak göçmenlik başvurularını tamamlıyorlar. Başvuruları onaylananlar Kanada’nın daimi göçmeni olarak kabul ediliyorlar.

Murat Kandemir, 18 Şubat 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder