11 Şubat 2019 Pazartesi

Kebek 18.000 Göçmen Başvurusunu İptal Ediyor


Kanada’nın Kebek bölgesi biriken dosyaları eritme bahanesiyle nitelikli işgören  göçmenlik programına (QSWP) başvurup cevap bekleyen 18.000 başvuruyu toptan reddetmeye hazırlanıyor.

Biriken dosyaların toptan iptali hükümetin bölgenin işgücü pazarı ihtiyaçları ve işlem sürecinin hızlandırılması gibi çabaları kapsamında alındığı belirtiliyor.

Kanada’nın Kebek bölgesi hükümeti aldığı bir kararla 2 Ağustos 2018 ve öncesinde Kebek Nitelikli İşgören Programına (QSWP) yapılan ve işleme alınmayan, kabul edilmeyen veya red edilmeyen başvuruların hepsini toptan iptal etme kararı aldı.

Toptan ret planı 7 Şubat’ta hazırlanan ve Kebek göçmenlik sistemine köklü değişiklikler getirecek yasa tasarısına göre alındı. 2 Ağustos 2018’den önce yapılan ama üzerinde herhangi bir karar verilmeyen yaklaşık 18.000 başvuru iptal edilecek ve işlem ücretleri başvuru sahiplerine geri ödenecek.

Güncellenmesi beklenen Kebek göçmenlik yasası başvuran kişilerin Fransızca dili ve Kebek değerlerini öğrenme sorumluluğuna vurgu yapılacak şekilde güncellenecek.

Tasarı içinde verilecek daimî oturumlara Kebek hükümeti tarafından bazı şartlar koyma hakkı da bulunuyor.

Hükümete göre buradaki amaç Kebek bölgesine yerleşen göçmenlerin daha hızlı entegre olmalarını ve işgücü pazarında başarılı olmalarını sağlamak.

Kebek’in göçmenlik bakanı Simon Jolin-Barrette yaptığı açıklamada QSWP programındaki biriken dosyaların eritilmesinin eyaletin işgücü pazarının ihtiyaçlarını karşılama hedefleri için önemli olduğunu söyledi. Biriken dosyaların eritilmesiyle sayesinde QSWP işlem sürecinin de şu an ki 36 aydan 6 aya çekilebileceğini aktardı.

Bu adımın çok sert bir karar olduğunu herkes kabul ederken Bakan, durum içinden çıkılamaz bir hal aldığı için bu kararı aldıklarını söylüyor. Yani Kebek yapılan başvuruları toptan iptal ederek kısa ve kolay yolu tercih ediyor.

Bakan QSWP programında başvuruların toptan iptal edilmesini işgücü ihtiyaçlarına cevap verecek yeni bir program oluşturulmasına bağlıyor. Bu durumda bugüne kadar QSWP programına başvuran nitelikli işgörenler Kebek’in işgücüne katkısı olmayanlardan mı oluşuyor diye sormak gerekiyor.

Kebek şu ana kadar ilk gelen ilk servisi alır prensibine göre başvuru almaktaydı. Fakat artık üzerinde anlaşılan yeni yaklaşıma göre artık adayın eğitimi, iş tecrübesi ve dil yetkinliklerinin öne çıkacağı bir aday değerlendirme modeli işletilecek. Aynı federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde aday değerlendirmede kullanılan puan sistemindeki gibi.

Eyaletin göçmenlik sistemine kayıtlı olacak adaylar daha sonra ihtiyaca göre kabul edilecek. Kabul edilecek adaylara ilgi beyanı (expression of interest) gönderilecek ve daimi göçmenlik başvurularını tamamlamaları istenecek. Bu yönüyle de eyalet aday göçmen programı olarak çalıştırılacak.

Kebek’in kararından etkilenen kişilerin eski başvurularını iptal edip yeni başvuru yapmaları gerekiyor.

Kebek’in ayrıca oturum izinlerine belli şartlar koymayı planlaması tartışma yarattı. Hazırlanan yasa tasarısında Bakanın daimî oturum üzerinde belli şartlar koyma hakkı da yer alıyor.

Bu şartlar toplum sağlığı, bölgesel ya da sektörel işgücü ihtiyaçları veya yabancı kişinin dil, sosyal ve ekonomik entegrasyonu gibi sebeplerle konulabilecek.

Ama bu durum Kanada’nın federal hükümeti ile sıkıntı yaratacak zira Kanada’da daimî oturum verme hakkı federal hükümete aittir.

Radio-Canada’ya göre Kanada hükümeti göçmenlere belli bir eyalette çalışma şartı konmasına itiraz etti. Göçmenleri belli bir bölgede yaşamaya zorlamak Kanada’nın Haklar ve Özgürlükler Yasasına aykırılık teşkil ediyor.

Bakan Jolin-Barrette Kebek’in daimi oturum üzerinde şart koyma hakkı olduğunu iddia ediyor.

Olan başvuruları iptal edilen binlerce kişiye oldu. Kebek göçmenlik programında yapılacak tüm değişikliklerin son halini buradan size duyuracağız.

Murat Kandemir, 11 Şubat 2019 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder